Binnenland

Glutenvrije pizza van New York Pizza is niet glutenvrij

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Glutenvrije pizza van New York Pizza is niet glutenvrij

[AVROTROS] New York Pizza verkoopt glutenvrije pizza's die niet glutenvrij zijn. Dat zegt een medewerker van de fastfoodketen tegen Radar. Producten die claimen glutenvrij te zijn, maar dat toch niet zijn, kunnen voor problemen zorgen als mensen met glutenintolerantie ervan eten.

Irene mailt Radar en uit haar zorgen dat glutenvrije pizza's van New York Pizza niet glutenvrij zijn. De redactie neemt daarom contact op met New York Pizza en krijgt te horen dat de pizza's glutenarm zijn. "We werken met verschillende producten. Glutenvrije pizza's zijn glutenvrij, bij glutenarm zitten er heel weinig gluten in." Wat gluten precies zijn kan New York Pizza niet uitleggen. De keten legt verder uit dat er "echt aparte bodems gebruikt worden" en dat bij bereiding "de handen goed gewassen worden" voordat er saus en kaas overheen gaat.

'Slechte ontwikkeling'

Cisca Wijmenga is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij noemt het een "hele slechte ontwikkeling" dat glutenarme pizza's verkocht worden als glutenvrij. "Met name voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Zij hebben last van de 'minder-gluten-eten-hype', want er verschijnen steeds meer glutenvrije producten die toch glutenarm blijken te zijn."

'Verborgen gluten'

Je spreekt volgens Wijmenga van glutenvrij als een product totaal geen gluten bevat. Glutenarm wil zeggen dat er een beetje gluten inzitten. "Er zijn veel verborgen gluten. De voor de hand liggende gluten zitten in brood, pasta, cake enzovoort. Gluten kunnen ook in een pizzabodem zitten, of verborgen in zetmeel in saus, peperoni of ham. Zelfs in een bouillonblokje."

Wat zijn gluten eigenlijk?

Bij graan zit bovenin de korrel. Wijmenga legt uit dat bovenin de korrels de gluten zitten. "Dat zijn eiwitten die ervoor zorgen dat de korrels kunnen ontkiemen. Als je deze eiwitten toevoegt aan brood, dan zorgt dat ervoor dat brood kan rijzen, dus dat het luchtigheid krijgt."

Zo'n 1% van de Nederlanders is glutenintolerant. Als zij toch gluten binnenkrijgen worden ze daar heel ziek van volgens Wijmenga. "Het kan ook leiden tot een groeiachterstand."

Reactie New York Pizza

New York Pizza adverteert op haar website met '25cm Glutenvrij' bij het pizza-aanbod. Bovenaan de bestelpagina staat een doorklik naar een informatiepagina met meer informatie over die 'glutenvrije' pizza. In de praktijk is het onmogelijk om een glutenvrije pizza te maken, omdat in elke pizzeria ter wereld je 100% zeker weet dat er risico's zijn op kruisbesmetting.

"We noemen onze glutenvrije pizza niet glutenarm omdat wij begin maart door Team Horeca Alliantie – Nederlandse Coeliakie Vereniging, erop gewezen zijn dat de term 'glutenarm' niet meer gebruikt mag worden. Dit is in de Europese wetgeving zo geregeld sinds 2016. Dit staat in Verordening EU nr. 828/2014. De regels van deze verordening zijn gebaseerd op wetenschappelijke gegevens en zijn in het leven geroepen zodat de consument niet wordt misleid of in verwarring raakt door inconsequente informatie over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.

Op deze informatiepagina staat duidelijk beschreven dat we een glutenvrije pizza op ons menu hebben, maar dat we niet kunnen uitsluiten dat er tijdens het bereidingsproces kruisbesmetting plaats vindt."

Duidelijkere vermelding online

Wijmenga vindt dat New York Pizza duidelijker op de website moet zetten dat de pizza's glutenarm zijn en dus niet glutenvrij. Nu staat dat achter een doorklik die je niet meer ziet als je door het pizza-aanbod scrollt. New York Pizza zegt open te staan voor verbetering en wil de mogelijkheden voor betere informatievoorziening "zeker bekijken".

Glutenvrije pizza van New York Pizza is niet glutenvrij

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie