Binnenland

Facebook weet alles van je: zo krijg je inzicht

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Facebook weet alles van je: zo krijg je inzicht

[AVROTROS] Facebook lag de afgelopen dagen behoorlijk onder vuur. Een commercieel bedrijf bleek met de persoonsgegevens van vijftig miljoen consumenten aan de haal te zijn gegaan. Wat kan je doen om je gegevens op Facebook te beveiligen, hoe stel je je privacy in en hoe verwijder je je profiel? Radar geeft antwoord op deze vragen.

Via de app 'thisisyourdigitallife' deden in 2014 270.000 mensen mee aan een persoonlijkheidstest. Wie meedeed aan de test moest in de app inloggen met zijn of haar Facebookprofiel. Daarmee kreeg het bedrijf Global Science Research toegang tot een onbekende hoeveelheid persoonlijke informatie van mensen die inlogden. Niet alleen van de 270.000 consumenten die inlogden, maar ook van al hun vrienden. Daardoor liep het aantal op naar 50.000.000 mensen. De data bleef echter niet bij Global Science Research. Die speelde alles namelijk door naar Cambridge Analytica, dat betrokken was bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Aan het hoofd van Cambridge Analytica stond Steve Bannon, toevallig ook de belangrijkste adviseur van de huidige Amerikaanse president, Donald Trump.

Persoonsgegevens misbruikt voor presidentsverkiezingen

Persbureau Reuters meldt dat Trump zo'n 6,2 miljoen dollar heeft betaald aan Cambridge Analytica. Dat geld zou zijn gebruikt om zeer gericht te adverteren op Facebook. Dat kon middels de data die Cambridge Analytica in handen had. Christopher Wylie, ex-medewerker van Cambridge Analytica zegt in The Guardian dat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van Facebook om profielen van miljoenen mensen te verzamelen. "De basis van het hele bedrijf was om toepassingen te bouwen om alles wat we over ze wisten te gebruiken."

Zijn er ook Europese consumenten bij betrokken?

Dat is onduidelijk, laat jurist en technologie-deskundige Danny Mekić weten. "Op de website van Cambridge Analytica schrijven ze 'We collect up to 5,000 data points on over 220 million Americans'. Nergens is te lezen welke informatie ze hebben verzameld over mensen uit andere landen. Ik kan me niet voorstellen dat ze geen data hebben van mensen uit andere landen, terwijl overal in de media alleen geschreven wordt over de Amerikaanse data die ze hebben verzameld." Mekić zegt dat de ICO, de Britse toezichthouder op de privacy, een onderzoek gaat instellen. "We gaan in de toekomst dus ontdekken of ze ook Europese data in huis hebben."

Facebook neemt maatregelen

Na vier dagen heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg zijn radiostilte doorbroken. In een interview met CNN biedt hij zijn excuses aan en spreekt hij van een vertrouwensbreuk. "We hebben de verantwoordelijkheid om data van mensen te beschermen en als we daartoe niet in staat zijn verdienen we het niet om mensen van dienst te zijn. Onze verantwoordelijkheid nu is om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt." Zuckerberg zegt dat Facebook maatregelen gaat nemen om er voor te zorgen dat bedrijven als Cambridge Analytica en Global Science Research geen toegang meer hebben tot zulke grote hoeveelheden data. Daarnaast gaat het techbedrijf controleren of apps die toegang hebben tot veel persoonsgegevens, daar geen misbruik van maken. Spelletjes en diensten krijgen alleen nog maar toegang tot iemand z'n profielfoto, naam en e-mailadres. Van Facebookgebruikers die een app langer dan drie maanden niet gebruiken is het niet meer mogelijk om data op te slaan.

Zo ontkoppel je Facebook en apps

De app 'thisisyourdigitallife' gebruikte een Facebooklogin om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken om mee te doen aan de persoonlijkheidstest. Heel veel apps gebruiken een Facebooklogin, met name spelletjes. Dat is voor de makers lucratief, ze krijgen zo enorm veel data binnen. Het koppelen van je Facebookprofiel met de app scheelt dat je een apart account aan moet maken. Als je een app met een Facebooklogin niet meer gebruikt en zelfs verwijderd hebt, wil dat niet zeggen dat daarmee de koppeling met Facebook niet meer bestaat. Waarschijnlijk ben je je er helemaal niet bewust van dat er mogelijk nog tientallen apps zijn die je een connectie hebben met jouw Facebookprofiel. Gebruik onderstaand stappenplan en ontkoppel daarom je Facebookprofiel van die apps.

  • Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven).

  • Klik links in het menu op Apps. Je ziet nu een overzicht van alle apps die toegang hebben tot jouw profiel.

  • Door met je muis te zweven over de app zie je een potloodje en een kruisje. Met het kruisje verwijder je de app, met het potloodje kan je de rechten beperken die de app heeft.

  • Als je op het kruisje klikt, opent een scherm of je de app echt wil ontkoppelen. Bevestig door op de knop 'Verwijderen' te klikken'.

Wat verzamelt Facebook van je?

In het kort: alles. Vanaf het moment dat je een account hebt aangemaakt, dat bent gaan vullen met informatie en in de loop der jaren hebt uitgebreid, tot vandaag: Facebook bewaart het allemaal. Zo worden berichten, filmpjes en video's, chatberichten, apps, IP-adressen van je inlogsessies, check-ins, persoonlijke gegevens zoals je naam, e-mailadres of woonplaats, verwijderde vrienden, je familieleden enzovoort opgeslagen. De lijst is eindeloos. Danny Mekić zegt dat Facebook van smartphones die draaien op Android je belgeschiedenis opslaat. "Op iPhones verzamelen ze wat minder."

Zo vraag je je eigen dossier op

Als je wil weten wat Facebook allemaal van jou heeft verzameld, dan kan je een eigen dossier downloaden. Zo doe je dat:

  • Ga op Facebook naar Instellingen (via het pijltje rechtsboven).

  • Klik onderaan de pagina op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.

  • Klik op de (groene) button 'Archief downloaden'. Je vult vervolgens je wachtwoord in en binnen enkele minuten krijg je een downloadlink. Let op: als je al jarenlang op Facebook zit en erg actief bent, dan kan je dossier zomaar enkele honderden mb's zijn.

Wat kan je doen om je privacy te waarborgen?

Idealiter wil je niet dat alles wat je post, ook voor iedereen te zien is. Via het Instellingen-menu kan je via de knoppen 'Privacy' en 'Tijdlijn en taggen' ontdekken wie wat allemaal van je mag zien. Zo kan je ook instellen wie je foto's mogen zien. Mekić tipt dat direct onder het venster waar je een bericht of foto kunt delen, je ook kan kiezen wie de foto of het bericht mag zien. "Wat je deelt, deel je ook met Facebook. Wist je dat Facebook software heeft waarmee ze foto's analyseren en zo weten wie en wat er op de foto te zien is?"

Elke keer als je een Facebookpost plaatst en je deelt daarbij je locatie, dan is dat voor Facebook interessant om gericht te adverteren. Zo kan het best zijn dat je ineens een advertentie ziet voor restaurants of hotels in de buurt. Als je dat wil voorkomen kan je dus beter niet je locatie delen. Zo kan je ook instellen dat je in een totaal andere stad woont, op een klein onbekend eiland. Voor adverteerders word je dan al een stuk minder interessant.

Kinderen op Facebook

Officieel mogen kinderen jonger dan dertien niet op Facebook. Toch gebeurt dat massaal volgens Mijn Kind Online dat advies geeft hoe kinderen veilig op internet kunnen surfen. Voor kinderen tussen de dertien en zeventien jaar heeft de sociaalnetwerksite maatregelen genomen dat zij niet in de zoekresultaten van zoekmachines komen. Ook wordt de locatie van een check-in niet getoond naar mensen die geen vriend of vriendin zijn. Mekić adviseert dat kinderen niet onder hun echte naam op Facebook zouden moeten zitten. "Zet het profiel dicht, sluit de vriendenlijst en scherm e-mailadres en/of telefoonnummer af."

Facebookaccount verwijderen?

De afgelopen week was de hashtag #DeleteFacebook trending op Twitter. Er werd massaal opgeroepen om je Facebookaccount te verwijderen. Daar kreeg Radar ook meerdere vragen over. In dit artikel kan je lezen hoe je dat kan doen. Daarin lees je ook hoe je een back-up kan maken van alle gegevens die Facebook van je heeft. Ook wordt uitgelegd hoe je je Facebookaccount kunt deactiveren.

Facebook weet alles van je: zo krijg je inzicht

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie