Binnenland
NTR

Hoe voeden we iedereen in 2050?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voeden we iedereen in 2050?

Het voedselsysteem anno 2020. Zeker nu een tweede coronagolf Nederland en Europa treft, is het goed om na te denken over eten. "Corona laat de zwaktes van ons voedselsysteem zien", legt journalist Janno Lanjouw uit in Mangiare!

Voeding in 2050

In 2050 zijn er ongeveer tien miljard mensen op de wereld en nog altijd is het niet duidelijk hoe al die mensen duurzaam, gezond en genoeg te eten gaan krijgen. De centrale vraag is: hoe voeden we iedereen in 2050? De honger in de wereld neemt weer toe en de uitstoot aan broeikasgassen ook. De uitdagingen zijn groot.

Iedereen weet inmiddels dat het niet kan op de manier zoals we dat nu doen. Er wordt te veel vlees gegeten, hetgeen een te grote druk legt op het milieu: zowel de intensieve veeteelt zelf, als het telen van het veevoer.

Klassieke tweedeling

Er zijn twee mogelijkheden: alles moet vol op hyper efficiënte globalistische teelt met veel inzet van technologie of alles moet biologisch en van heel dichtbij komen.

"Dat is de klassieke tweedeling in dit vraagstuk", reageert Janno Lanjouw. "Toen mensen zich begonnen te interesseren voor dit soort vraagstukken werd de industrie geïdentificeerd als de duivel, maar tegenwoordig zien we dat veel van die technologie echt wel nodig is om iedereen te voeden. Het tot je nemen van louter biologisch geteeld voedsel is ook een kwestie van privilege."

"Corona laat de zwakke plekken in onze samenleving zien en het voedselsysteem is daar geen enkele uitzondering op. We zien nu door corona wel een paar dingen die scheef zitten in onze voedselketen.

Een miljard kilo frietaardappelen bleef liggen, omdat we niet meer naar de horeca konden. Een hoeveelheid aardappelen waarmee je drie keer de Arena kunt vullen. Overschot. Dan zie je wel: dit is niet op elkaar afgestemd."

Boerenstand drastisch is verminderd

"In mijn onderzoek kom ik tot de ontluisterende conclusie dat de boerenstand drastisch is verminderd. Na de oorlog waren er 400.000 boeren voor 10 miljoen mensen, nu zijn er nog 50.000 voor 17 miljoen.

We moeten af van het idee dat een hoogtechnologische landbouw per definitie iets slechts is. Het kan juist helpen bij het in stand houden van biodiversiteit. Ook tegen landschapspijn kan het helpen. Als we bepaalde regio's aanwijzen als geschikt voor giga landbouw, dan kunnen we in andere regio's het landschap mooi laten."

Genetische modificatie, kunstmest, pesticiden en een geautomatiseerde landbouw zijn niet langer de vijand, ze kunnen ook soelaas bieden. Romantische clichés over de landbouw van vroeger moeten zoveel mogelijk worden vermeden, of anders erkend voor wat ze zijn.

Mangiare! Over het voedselsysteem en tafelzuur van uien - Mangiare!

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie