Binnenland
AVROTROS

De kunstmatige alvleesklier neemt de zorg van mensen met diabetes type 1 uit handen

foto: Inredafoto: Inreda
  1. Nieuwschevron right
  2. De kunstmatige alvleesklier neemt de zorg van mensen met diabetes type 1 uit handen

Honderd mensen met diabetes type 1 mogen deze maand de 'kunstmatige alvleesklier' uitproberen. Het apparaat is bedacht door Robin Koops die zelf diabetes type 1 heeft en niet blij was met de manier waarop hij met zijn suikerziekte om moest gaan. Nu, vijftien jaar na zijn ingeving, is de kunstmatige alvleesklier eindelijk op de markt. Hoe werkt het? Radar zocht het uit.

Robin Koops, het brein achter de kunstmatige alvleesklier in Stax&Toine: 'Het geeft mij vrijheid. Ik had 700 hypo's per jaar en moest 14 kilo suiker eten om dat enigszins onder controle te krijgen. Met de kunstmatige alvleesklier heb ik nooit meer een hypo gehad."

Bij diabetes type 1 maakt je alvleesklier te weinig van het hormoon insuline aan, waardoor je lichaam de bloedsuikers niet meer zelf onder controle krijgt. Om die waardes onder controle te krijgen, moet je als diabeet de hele dag door je glucose meten en bijstellen indien nodig. Met de kunstmatige alvleesklier is dat verleden tijd.

De kunstmatige alvleesklier neemt de zorg uit handen

De kunstmatige alvleesklier is een apparaat dat de functie van de alvleesklier overneemt. Koops: "Dat doet hij volautomatisch, zonder dat een patiënt daar iets aan hoeft te doen. Het systeem is dag en nacht verbonden met het lichaam."

Koops is zelf al jarenlang diabeet. "Een gemiddelde diabeet heeft zichzelf slecht onder controle. Je bent de hele dag bezig met bijregelen en dat is heel lastig. Daar was ik klaar mee. Toen ben ik zelf aan het experimenteren gegaan."

Het begon met twee vrienden en Robin zelf als proefkonijn. Nu, vijftien jaar later, is zijn product eindelijk op de markt en is er een zorgverzekeraar die bereid is het apparaat voor honderd diabetici te vergoeden om het uit te proberen.

'Ik heb nooit meer een hypo gehad'

Maar wat maakt dit apparaat nou zo bijzonder? Koops: "Normaal gesproken moeten diabetici de glucosewaarden meerdere keren per dag meten. Het apparaat meet de bloedglucosewaarden constant en die meting gebruikt hij om te bepalen of er insuline of Glucagon nodig is."

In het apparaat zitten twee pompjes met hormonen, eentje met insuline en eentje met Glucagon. Dat wordt in hele kleine beetjes toegediend via slangetjes die met een klein naaldje in het lichaam zitten.

De normale behandeling van diabetici bestaat alleen uit insuline. De kunstmatige alvleesklier voegt ook automatisch het hormoon Glucagon toe wanneer dat nodig is. "Insuline heb je nodig om de glucosewaarden te verlagen. Doe je dat in de verkeerde verhouding, krijg je een te lage bloedsuiker (hypo)."

Een hypo kun je opvangen door meer te eten. "Ik had 700 hypo's per jaar. Dat hebben de meeste diabeten. Om dat op te vangen, moest ik veertien kilo suiker per jaar eten om alle hypo's weg te krijgen. Dat vangt de kunstmatige alvleesklier op met Glucagon. Glucagon zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is."

Basiszorg als doel

Het apparaat houdt de bloedglucose dus stabiel, net als bij gezonde mensen. Koops: "Het voelt als vrijheid. Ik heb dit apparaat nu twee jaar en ik heb nooit meer een hypo gehad. Mijn lichaam herstelt zich weer voor een deel. Mijn gezichtsvermogen is sterk verbeterd en ik ben veel minder vermoeid."

De kunstmatige alvleesklier zit qua formaat tussen een forse telefoon en een walkman in. Koops: "Dat draag je aan een broekriem bijvoorbeeld. Je kunt het zelf thuis aansluiten. Het enige dat je verder hoeft te doen is af en toe de batterijen en de sensor wisselen en zorgen dat je altijd voldoende hormonen hebt. Het is een fractie van wat ik voorheen moest doen."

Koops doet het apparaat zelf in ieder geval nooit meer af. Het uiteindelijke doel is dat de kunstmatige alvleesklier in de basiszorg terechtkomt en honderd procent wordt vergoed door verzekeraars. Maar of dat echt gaat gebeuren en hoe lang dat gaat duren, is voorlopig nog de vraag.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie