appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Recept voor Helvetia taart: een gelaagde taart met abrikozenjam, botercrème en hazelnoten

Helvetiataart
zondag 28 juni 2020 | NTR | Redactie Mangiare Twitter

Helvetia taart, een gelaagde taart beginnend met een zandbodem, gevolgd door abrikozenjam en cake, afgemaakt met botercrème en hazelnoten. Meester Patissier Robèrt van Beckhoven geeft nog de gouden tip over bakken in een oven: 

Gouden tip van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven

Maak het deeg voor de zandtaartbodem:

160 gram bloem
120 gram boter (roomboter)
80 gram witte basterdsuiker
klein beetje ei

Laat het deeg even rusten.

Vet de springvorm in met wat boter, beetje bepoederen met bloem. Deeg beetje uitrollen en de bodem van de springvorm ermee bedekken. Bak de bodem op 180 C, circa 25 minuten, met boven- en onderwarmte.

Bodem af laten koelen en dan bestrijken met 4 eetlepels abrikozenjam.

Maak het cakebeslag voor de cakebodem:

150 gram zelfrijzend bakmeel
2 grote eieren
125 gram suiker
125 gram boter (roomboter)

Boter, suiker schuimig kloppen, dan 1 voor 1 de eieren erbij, dan gezeefde bloem erdoor heen spatelen.
Vet de springvorm in met wat boter, beetje bepoederen met bloem.
Bak de bodem circa 30 minuten op 170 C. Eventueel de temperatuur verlagen naar 150 C om de bodem laatste 10 minuten te bakken op 150 C. Laat de bodem in de oven laten afkoelen. Gebruik boven- en onderwarmte. 

Leg de afgekoelde cakebodem op de zandtaartbodem.

Rooster ongeveer 100 gram blanke hazelnoten in de oven op 150 C, ongeveer 30 minuten (mooi lichtbruin). Fijnhakken en er circa 15 achterhouden voor de garnering.

Maak de botercrème:

Breek 1 ei en klop het. Weeg ¼ van het ei af.
Mix 30 gram suiker schuimig met ¼ ei.
Verwarm 75 gram volle melk, 10 gram boter, 10 gram suiker.

Voeg wat van het warme melk-boter-suikermengsel bij het suiker-eimengsel. Mix.

Als het melk-boter-suikermengsel bijna kookt, voeg dan het suiker-eimengsel toe en breng alles aan de kook en laat even zachtjes koken. Dan krijg je vla. Laat de vla afkoelen. Leg er een bordje op om te voorkomen dat er een vel opkomt.

Roer 75 gram roomboter en 2 zakjes vanillesuiker los met de mixer.

Voeg beetje bij beetje de afgekoelde vla toe. Blijf 15 minuten mixen, volgens moeders recept, maar na 5 minuten wordt het al een mooie botercrème.

Bestrijk de taart aan de bovenkant en aan de zijkant rondom met de botercrème.

Bestrooi de taart aan de bovenkant en de zijkant met de grof gemalen hazelnoten. Garneer met een paar hele hazelnoten.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1