appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Hilversum Uit
STER Advertentie

Campings met coronalabel van de ANWB zijn 'coronaproof'

ANP
woensdag 27 mei 2020 | AVROTROS | Redactie radar Twitter

De campings gaan weer open, onder strikte voorwaarden weliswaar. Als je nu gaat boeken, hoe weet je dan zeker dat je veilig je tent kunt opzetten? Kortom: is de camping coronaproof? Daar heeft de ANWB een oplossing voor: de goedkeuringsstempel.

Jaap van der Linden van de ANWB in Stax&Toine: "Je hebt landen waar je bijvoorbeeld twee meter afstand moet houden. Er is helaas geen Europese richtlijn."

Campings met coronalabel van de ANWB zijn 'coronaproof'

Het is schitterend weer en de zomervakantie komt steeds dichterbij. Tijd om vakantieplannen te maken. Maar hoe doe je dat in deze tijd van de coronacrisis? Hoe weet je of een camping of vakantiepark veilig is om naartoe te gaan? De goedkeuringsstempel van de ANWB gaat je daarbij helpen. 

Wat is het coronalabel? 

Om de Nederlandse kampeerders meer duidelijkheid en zekerheid te bieden heeft de ANWB het 'coronalabel' bedacht. Het label beantwoordt twee belangrijke vragen: 1. Heeft de camping genoeg maatregelen genomen om te voldoen aan de RIVM richtlijnen en de restricties van de veiligheidsregio? 2. Kun je de boeking nog annuleren indien nodig? 

Er zijn twee labels: een blauwe bal met een geel vinkje en de tekst: speciale coronamaatregelen en een gele bal met een oranje vinkje met de tekst: speciale corona voorwaarden. 

Jaap van der Linden van de ANWB: "De blauwe bal is het meest gezochte label en geeft aan dat er maatregelen op de camping zijn getroffen conform de richtlijnen van het RIVM en de geldende restricties van de veiligheidsregio en dat er extra maatregelen met betrekking tot de hygiëne zijn genomen."

Het gele label geeft aan dat de camping voldoet aan de maatregelen en de restricties en hanteert daarnaast flexibele voorwaarden waarbij je tot zeven dagen voor vertrek kosteloos kunt annuleren en waarbij je geen aanbetaling hoeft te doen.

Controle

Op dit moment zijn veel campings zich aan het voorbereiden op het nemen van de juiste maatregelen. Zodra de camping voldoet aan de richtlijnen van het RIVM, de restricties en voldoende hygiëne maatregelen heeft getroffen, kan zij zelf het coronalabel bij de ANWB aanvragen. 

Vanaf 1 juni komt een inspecteur van de ANWB de camping bezoeken om vast te stellen wat de daadwerkelijke maatregelen zijn die zijn genomen en of dat label terecht is. 

Van der Linden: "Wij controleren bijvoorbeeld of de kampeergasten een intakegesprek krijgen, zijn er schermen geplaatst waar nodig? Zijn er looppaden aangebracht om de 1,5 meter afstand na te leven? Kortom, maatregelen die zekerheden bieden dat de richtlijnen van het RIVM kunnen worden nageleefd."

Coronalabel voor buitenlandse campings

In Nederland heeft de ANWB al ongeveer 550 coronalabels uitgedeeld. Van der Linden: "Dat wil niet zeggen dat andere campings de maatregelen niet hebben, maar zich of nog niet hebben gemeld of nog bezig zijn met de voorbereidingen."

Het is de bedoeling dat de coronalabels ook zichtbaar worden bij buitenlandse campings. "Dat zijn we op dit moment al aan het uitvragen en daar krijgen we ook resultaat op binnen. Voor ons is er wel een klein probleem: wij kennen de RIVM regels hier, maar in het buitenland moet men voldoen aan regionale richtlijnen", zegt Van der Linden. 

De ANWB is op dit moment druk bezig met het achterhalen van die verschillende richtlijnen per regio, zodat je als vakantieganger in het buitenland op de hoogte bent van de daar geldende richtlijnen. Van der Linden: "Je hebt landen waar je bijvoorbeeld twee meter afstand moet houden. Er is helaas geen Europese richtlijn."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1