appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Recept voor linzertorte, de oudste taart ter wereld

Linzertorte
zaterdag 23 mei 2020 | NTR | Redactie Mangiare Twitter

Linzertorte, de naam heeft niets te maken met de peulvrucht; deze is te danken aan de plaats waar het recept haar oorsprong vindt: de Oostenrijkste stad Linz. Mangiare! bespreekt het recept van de taart, die in 1653 al gemaakt werd.

Inzending Je Bent Zelf Een Taart

Ingrediënten

125 gram hazelnoten
250 gram witte basterdsuiker
250 gram roomboter
375 gram bloem
snuf zout
1 ei 
5 gram kaneel
rasp van halve citroen
1 pot aalbessenjam. (Frambozenjam of vier vruchten confituur kan ook. Geen suikervrije jam gebruiken, dat wordt papperig!)

Hazelnoten fijnhakken

Eerst de hazelnoten roosteren in droge koekenpan. Fijn hakken, maar niet te fijn, want je moet nog wel wat kleine stukjes hebben. Ook niet te groot, want je gaat het deeg in repen snijden en met grote stukken noot breekt het.

Kneed van alle ingrediënten een deeg

Laat het deeg een uur rusten.

Rol twee derde van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van een ingevette 22 cm taartvorm.

Smeer 300 gram jam over het deeg, maar laat 1 centimeter vrij van de rand.

Maak van de rest van het deeg repen en leg die kruislings over het deeg, net zoals je dat bij Nederlandse appeltaart zou doen. Dat kan lastig zijn, want het deeg breekt makkelijk. Soms werkt het beter rolletjes te rollen en die plat te drukken, om ze daarna met een pannenkoekmes of iets dergelijks over brengen op de bodem.

Bak de torte 30 tot 40 minuten op 190 graden

De torte moet mooi bruin zijn.

Af laten koelen en daarna in puntjes snijden. Het is heel machtig, denk: boterkoek puntjes.

Als je een heel bakblik hebt gebakken, dan moet je het 5 minuten laten afkoelen en daarna in ruiten van 5 bij 5 snijden.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1