appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Torta di riso, het recept voor rijsttaart

torta di roso
zaterdag 4 april 2020 | NTR | Redactie Mangiare! Twitter

Door Mangiare! gemaakt, geproefd en besproken: torta di riso, beter bekend als rijsttaart. Bijzonderheden: het is een taart zonder bodem en de rijst kook je in melk. Overtroef je bakker en maak de taart thuis met volgend recept.

Hilary Akers over de rijsttaart

Ingrediënten:

  • 850 ml volle melk
  • 200 g risotto rijst, type Arborio, Roma of Vialone nano
  • 2 x 100 g kristalsuiker
  • 50 g amandelmeel of gemalen amandelen
  • 3 eieren
  • Snuf zout
  • Geraspte schil van 1 biologische citroen (alleen het gele gedeelte van de schil)
  • 1 theelepel vanille-extract, of de zaadjes van 1 peul uitgeschraapt
  • 1 à 2 eetlepels Amaretto of amandellikeur, optioneel
  • 50 gram sukade, optioneel (Mangiare! liet het weg)
  • Poedersuiker om te garneren 

Werkwijze:

Breng melk, 1 portie suiker en vanille aan de kook. Voeg de rijst toe en laat al roerend zachtjes koken tot alle melk is opgenomen en de rijst gaar is. Roer af en toe. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Laat het romige rijstmengsel afkoelen.

Verwarm de oven op 180ºC. Bebloem en beboter een springvorm van 24 cm ø.

Klop de eieren met de overige suiker, citroenrasp en zout. Doe de rijstpap bij de eieren en roer van onder uit de kom. Voeg dan amandelmeel toe en roer ook van onder uit de kom door het mengsel. Voeg eventueel amaretto en sukade toe en roer onder.

Giet het beslag in de springvorm en bak 50 minuten. Controleer tussentijds, hij kan eerder klaar zijn. De vulling moet vochtig maar niet vloeibaar zijn, de bovenkant goudbruin. Laat afkoelen. Verwijder uit vorm en bestrooi met poedersuiker.

Variatietip:

Jongste bediende Jannekee Kuijper: "In andere recepten kwam ik nog kaneel tegen als ingrediënt, het lijkt mij ook lekker om dat door de poedersuiker te roeren alvorens die over de taart te strooien. Maar goed, ik ben dan ook #teamkaneelopallezoetetoepassingen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1