Binnenland

Zo maak je een verrukkelijke appeltaart

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je een verrukkelijke appeltaart

[AVROTROS] De Franse open appeltaart is in trek, de Oostenrijkse Apfelstrudel kan je ook in Nederland gemakkelijk kopen, maar de klassieke Hollandse appeltaart blijft toch het populairst. Bij bakker Johan van Maanen uit Katwijk is er altijd vraag naar. 'Die noemen wij hier een typische hardloper', zegt hij. Maar thuis worden ook veel appeltaarten gebakken. Een paar tips:

Droge vaste taartbodem

Veel professionele bakkers mengen bloem dat ze eerst hebben gemengd met suiker door hun appelvulling. Daarmee wordt het vocht uit de appels gebonden en blijft je taartbodem droog en vast. Je kan daarvoor ook gele roompoeder of custardpoeder gebruiken. Dat geeft ook een lekkere smaak. Gebruik vaste appels die niet veel vocht loslaten zoals Jonagold of Goudreinet. En zet de appeltaart in het midden van de heteluchtoven zodat ook de bodem heet en gaar kan worden.

Deeg

Bakker Van Maanen vindt een zanddeeg of een harde wenerdeeg het geschikst voor een Hollandse appeltaart. Het zanddeeg is iets kruimeliger omdat er naar verhouding iets meer bloem in zit. Hij zelf maakt harde wenerdeeg voor zijn appeltaarten, dat is krokanter. In harde wenerdeeg zit 1 deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. Als je deeg klaar is. laat het dan 'besterven'. Dat betekent dat je het koel een uurtje laat rusten. Daardoor wordt het deeg steviger, krijgt het meer samenhang en scheurt het niet zo snel als je het in de taartvorm doet.

Smaakjes

Rozijnen in de appelvulling geven een zoetzure smaak. Daar voeg je ook nog kaneel aan toe. Een heel lekkere extra smaak voor je appeltaart is abrikozenjam. Daarmee bestrijk je de taart als hij bijna is afgekoeld. Daarvoor moet je de jam verwarmen tot ie bijna borrelt, goed loskloppen en met een kwastje de bovenkant van de taart ermee bestrijken. En nog een tip voor de fijnproever: voeg partjes sinaasappel en wat geraspte sinaasappelschil bij de appelvulling.

Oventijd

De oven mag niet te heet zijn, want dan wordt de taart alleen aan de buitenkant gaar. De temperatuur moet liggen tussen 160 en 180 graden. De baktijd is ongeveer 1 uur. In het midden van de oven op de heteluchtstand. Hij wordt dan mooi rondom heet en gaar. Hoe groter en hoger de taart, hoe lager de temperatuur moet zijn en hoe langer de baktijd. Als de taart op precies op de goede temperatuur, op de goede plek in de oven, en lang genoeg wordt gebakken komen ook alle smaken die erin zitten goed tot hun recht.

Appeltaartje kant en klaar

Als het helemaal zelf bakken nou toch te moeilijk blijkt, is er altijd nog de warme bakker. Die verkoopt ook appeltaartjes die je zelf gemakkelijk thuis kan afbakken. Eet smakelijk!

Zo maak je een verrukkelijke appeltaart

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie