appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kan je stoppen met roken door een laserbehandeling?

ANP Foto
zaterdag 23 november 2019 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Bijna een kwart van de volwassenen in Nederland rookt. Met het nieuwe jaar in aantocht zullen weer velen proberen te stoppen met deze ongezonde gewoonte. Wat werkt nou echt? Een laserbehandeling, zo stelt Prostop Lasertherapie. Na behandeling van een uur en een goed gesprek zou jij van het roken af zijn, maar of het werkt? 

Kan je stoppen met roken door een laserbehandeling?

Radar vroeg Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging aan de Maastricht University en verbonden aan het Trimbos-instituut, om de behandeling onder de loep te nemen. Zijn conclusie is duidelijk. "Lasertherapie werkt niet, er bestaat geen enkel bewijs voor. Het begeleidend gesprek, daar heb je mogelijk wel iets aan." Volgens Willemsen kan de behandeling overigens geen kwaad. "Het kan zelfs een placebo-effect hebben."

'Ga voor stevige psychologische behandeling'

Volgens Willemsen is het enige dat echt werkt een stevige psychologische behandeling. "Dat bestaat uit meerdere gesprekken, omdat het om een ernstige verslaving gaat. Bovendien moet de roker echt willen stoppen met roken, anders heeft coaching geen effect." Coaching vindt 1-op-1 plaats, maar ook door middel van bijeenkomsten voor lotgenoten. "Medicatie kan helpen met het doorbreken van je rookgedrag, maar je moet dan echt de juiste dosering hebben." 

De behandelingen van Prostop Laserbehandeling kosten 225 euro per uur. Volgens Willemsen weggegooid geld, maar directeur Henk van Haren denkt daar anders over. "Wij doen dit al twintig jaar en uit eigen onderzoek blijkt dat we een hoog slagingspercentage hebben: wel 50 tot 60%." Volgens Van Haren zou er bovendien Brits onderzoek bestaan waaruit hetzelfde blijkt. 

'Tjakka!-idee'

Volgens Van Haren zit het succes in de methode. "De klant wordt eerst per brief al voorbereid, daarna krijgt hij smsjes met tips en een begeleidend gesprek. Als laatste volgt de behandeling. Mensen gaan dan naar huis met gevoel dat ze gestopt zijn en daardoor bevrijd. Het geeft een 'Tjakka!-idee'."

Toch geeft Van Haren ook wel toe dat zijn behandeling niet zaligmakend is. Daarom biedt hij via een ander bedrijf therapie aan, waarbij klanten meerdere intensieve bijeenkomsten volgen waarin het roken ontmoedigd wordt en waarbij zonodig ook medicatie wordt verstrekt. Deze behandeling zou worden vergoed in de basisverzekering. De lasertherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Kan je stoppen met roken door een laserbehandeling?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1