Binnenland

Kaarten navigatiesysteem in auto vaak erg oud en updates zijn duur

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaarten navigatiesysteem in auto vaak erg oud en updates zijn duur

[AVROTROS] De kaarten van ingebouwde navigatiesystemen zijn vaak verouderd, blijkt uit meldingen die bij Radar binnenkwamen. Ook blijken de prijzen van een kaartupdate nogal te verschillen.

Navigeren in je auto kan met een los kastje, je telefoon, Apple CarPlay, Android Auto of een ingebouwd navigatiesysteem. Bij laatstgenoemde blijken de kaarten verouderd te zijn, melden Radarbezoekers. Peter Ceunink kocht in 2018 voor 38.000 euro een Suzuki Vitara en kreeg hem in januari van 2019. "De navigatie bleek erg oud. Wegen die er al jaren liggen, stonden er niet in. Mijn dealer bood een update aan tegen een gereduceerd tarief: 150 euro."

Ook andere consumenten klagen over de hoge kosten bij Suzuki. "Ik kreeg mijn auto van 30.000 euro in september en in december kwam een update. Kosten: 299 euro."

Dure update bij Suzuki

Radar belde als consument met twee Suzukidealers. De eerste gaf aan dat de meest recente kaartupdate van eind 2018 is, voor 299 euro. Bij dealer twee kost die update 150 euro. Een medewerker: "De kaarten lopen altijd minimaal een jaar achter. Eigenlijk alle merken, alleen niet iedereen zal het tegen u zeggen."

'Sprake van non-conformiteit'

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel van SMART Advocaten vindt dat consumenten recht hebben op de meest recente kaart. Als de auto van Peter in januari is geleverd terwijl de laatste kaart van eind december is en Peter heeft die kaart niet gekregen, dan is er volgens Kabel sprake van non-conformiteit, aangezien er een kaart inzit die al meer dan een jaar oud is. "Mijns inziens moet de dealer zorgen dat hij alsnog gratis de laatste versie krijgt. Bij non-conformiteit mogen de kosten niet aan de consument worden doorberekend."

Gratis updates

Andere merken, zoals Citroën, Renault en Volkswagen hanteren een ander beleid, namelijk gratis updates voor drie tot vijf jaar. Kabel: "Dat is een goed alternatief. De koop van een nieuwe auto is een grote uitgave. De kosten van de updates kan een dealer in de verkoopprijs doorberekenen. Voor een dealer zal zo'n update ook niet veel kosten".

Verkeersveiligheid in het geding

Oude kaarten zijn een risico voor de verkeersveiligheid. Men rijdt tegenwoordig blind op de navigatie. "Wanneer de situatie ter plaatse is veranderd terwijl de navigatie daarop niet is aangepast, gaat de bestuurder twijfelen. Dit is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid", zegt Kabel.

Apple CarPlay en Android Auto als alternatief

Radar belde als consument meerdere automerken. Zij suggereerden allemaal Apple CarPlay en Android Auto als alternatief voor hun eigen systeem. Je verbindt je telefoon met een kabel en de kaartenapp van je telefoon of Google Maps wordt dan gebruikt voor de navigatie. Je volgt de route vanaf het scherm van je auto. Lees hier meer over Apple CarPlay en Android Auto.

Reactie Suzuki

In een reactie zegt Suzuki het een kwalijke zaak te vinden dat er bij aankoop niet wordt verteld hoe oud de kaarten zijn. Suzuki gaat dat rechtzetten in alle communicatie-uitingen. De kosten van 300 euro voor een update zouden de kosten zijn die Suzuki voor heel Europa rekent. Peter Ceunink krijgt nieuwe kaarten voor zijn auto.

Kaartenmaker Here bleek niet bereikbaar voor vragen van Radar.

Kaarten navigatiesysteem in auto vaak erg oud en updates zijn duur

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie