Binnenland

Worden je gewrichten soepeler dankzij kurkuma?

foto: CurcuDyn.eufoto: CurcuDyn.eu
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden je gewrichten soepeler dankzij kurkuma?

[AVROTROS] De Indiase geelwortel, ook wel bekend als kurkuma, zou goed kunnen helpen om je gewrichten soepeler te maken. Dat belooft Metagenics, de fabrikant van het voedingssupplement CurcuDyn Forte. Werkt dat?

De fabrikant belooft door middel van "een unieke combinatie van drie krachtige, goed opneembare plantenextracten" jouw gewrichten soepel te houden. Die combinatie bestaat uit gember, boswellia en kurkuma. Daar wordt vitamine C aan toegevoegd om "de vorming van kraakbeen te bevorderen" en vitamine D om "de spieren te ondersteunen". Het mag wat kosten, want voor dertig capsules betaal je 21,49 euro.

Als Radar als consument belt met Metagenics legt de medewerker CurcuDyn Forte uit als een "krachtig en natuurlijk voedingssupplement" waarvan je een capsule per dag inneemt waardoor "je soepel beweegt".

Geen wetenschappelijk bewijs

Kan je met deze capsules met kurkuma soepeler bewegen? Die vraag legde Radar voor aan Dirkjan van Schaardenburg, hoogleraar reumatologie aan het Amsterdam UMC en Reade Amsterdam, het centrum voor revalidatie en reumatologie. Hij kan niet zeggen of het product werkt of niet. "Het wetenschappelijk onderzoek dat dit zou ondersteunen zie ik nergens."

Is kurkuma ontstekingsremmend?

Van Schaardenburg zegt dat curcumine, de werkzame stof in kurkuma, nauwelijks in het lichaam wordt opgenomen. "Dan heb je er dus ook niks aan. De fabrikant zegt dat dit supplement wél goed wordt opgenomen, maar daarover is geen onderzoek bekend."

Bij gewrichtsklachten zou je veel plantaardig moeten eten, zegt Van Schaardenburg, die zelf nu onderzoek doet bij mensen met artrose en reumatische klachten. "Veel groente, fruit en vezels en minder dierlijke voeding en industrieel bewerkte producten."

Het AVROTROS-programma Zorg.nu besteedde in 2017 ook al aandacht aan de werking van kurkuma. Bekijk via de link de uitzending. Radar heeft Metagenics gevraagd te reageren, maar de redactie heeft geen reactie ontvangen.

Worden je gewrichten soepeler dankzij kurkuma?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie