appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Verzekeraars betrappen meer fraudeurs: 'Nog even dure tv opgeven bij inbraak'

ANP
woensdag 23 oktober 2019 | NOS | Redactie

Verzekeraars sporen steeds meer fraude op. Vorig jaar is 12.879 keer verzekeringsfraude vastgesteld, tegenover 11.540 in 2017, meldt het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV). Wel is het totale fraudebedrag een stuk lager dan een jaar eerder. In 2018 is voor 82 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt, in 2017 was dat 101 miljoen euro.

Verzekeraars betrappen steeds meer fraudeurs

De fraudeurs geven bijvoorbeeld een verloren laptop op als gestolen of zetten een aanrijding in scène. Soms is de fraude eenvoudig te achterhalen. "Zo werd na een scooterongeluk door een vrouw nieuwe schoenen geclaimd, terwijl er een rekening voor mannenschoenen met een heel andere maat werd ingediend", zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Dagelijks zijn 450 fraude-onderzoekers bezig met het opsporen van verzekeringsfraude. De meeste fraude wordt gepleegd bij auto-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen, blijkt uit de cijfers van het CBV. 

Algoritme

Het herkennen van die verdachte claims is voor een groot deel geautomatiseerd, vertelt het Verbond van Verzekeraars. "Als iemand op de dag dat de autoverzekering ingaat een schadeclaim indient, wordt dat herkend door een algoritme." Dat kan betekenen dat iemand al schade had voordat de verzekering was afgesloten.

Bij bijna 30 procent van alle onderzochte zaken wordt fraude aangetoond, maar er zijn ook fraudezaken die niet onderzocht worden."Veel mensen beseffen niet dat ze hier de dupe van zijn." Premiebetalers betalen mee aan elke claim, dus ook de valse. "Omgerekend kost dat iedereen tientallen euro's premie per jaar."

Verzekeraars betrappen steeds meer fraudeurs

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1