Binnenland

Hoe maak jij je huis op een milieuvriendelijke manier schoon?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maak jij je huis op een milieuvriendelijke manier schoon?

[AVROTROS] Schoonmaken: áls we het doen, dan willen we dat het makkelijk en snel gaat, maar we letten ook steeds vaker op belasting van het milieu. Waar moet je dan op letten?

Is milieuvriendelijk schoonmaken niet heel veel gedoe? Nee, zegt Diet Groothuis. Ze schreef het Grote Poetsboek, omdat ze zelf zo'n hekel aan poetsen heeft. Milieuvriendelijk poetsen is heel makkelijk. Je hebt eigenlijk maar een paar producten nodig.

Top drie van producten

De middelen waarmee je eigenlijk álles kunt schoonmaken zijn: azijn, soda (of baking soda) en groene zeep. Diet Groothuis maakt er de badkamer mee schoon, het toilet, de keuken, maar ook de ramen of de spiegel.

Waar moet je op letten?

Om zo min mogelijk schadelijke stoffen te gebruiken bij het schoonmaken, moet je op een paar dingen letten. Allereerst: gebruik geen chloor. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van microplastics in schoonmaakmiddelen. Die zijn ook heel schadelijk voor het milieu.

Handige doekjes

Diet Groothuis is fan van het gebruik van microvezeldoekjes. Die trekken het vuil goed aan en maken dus beter schoon dan andere doekjes. Helaas zitten er wel microplastics in, maar die komen natuurlijk niet in het oppervlaktewater terecht. Je moet die doekjes wel op 60 graden wassen, anders worden ze niet schoon.

Geurtjes

Voor een frisse geur in huis heb je ook niet veel nodig. "Allereerst moet je goed ventileren. Als je je huis potdicht houdt, dan gaat het vanzelf vies ruiken. Als je toch een geurtje wilt in je toilet of badkamer, voeg dan wat etherische olie aan je soda of groene zeep toe. Voor het verdrijven van etensluchtjes in huis of rook in de gordijnen helpt het om tijdens de nacht een bakje met azijn in de kamer te zetten."

Meer tips!

  • Heb je lamellen? Het is veel werk om lamellen schoon te maken als ze vast zitten aan de rail. Maak ze daarom los, leg ze in de tuin, zeep ze in en spuit ze schoon met de tuinslang. Scheelt je enorm veel tijd.
  • Colavlekken in je kleding? Dep citroensap in de vlek. Koolzuurhoudend mineraalwater erop gieten werkt ook.
  • Zijn de voegen in je badkamer smerig? Schoonmaken kan met groene zeep en een oude tandenborstel. Is je douchekop verkalkt? Hang hem een uur in een plastic zak met schoonmaakazijn. Dan borstel je zo de kalkresten eraf.
  • Last van vet in je gootsteen? Gooi er een schep soda en kokend water in voordat je gaat slapen. De vetresten lossen dan op. Gooi vet of olie nooit door het toilet, want dat leidt tot verstoppingen.
  • Een stoomreiniger vervangt schoonmaakmiddelen of chemicaliën als je een erg vuil tapijt wil schoonmaken. Je kan er ook je vloeren, gladde oppervlakken en meubels mee schoonmaken.

Hoe maak jij je huis op een milieuvriendelijke manier schoon?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie