Binnenland

Dit dekt een dierenverzekering

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit dekt een dierenverzekering

[AVROTROS] Je wil een hond of kat, maar ziet op tegen de medische kosten die zo'n gezelschapsdier met zich meebrengt. Je kan je huisdier daarvoor verzekeren via een speciale huisdierverzekering. Wat dekt zo'n speciale verzekering eigenlijk?

De afgelopen tijd kreeg Radar regelmatig een vraag over de dekking en kosten van dierenverzekeringen. Zo ook van Heidi Hendriks. Zij wil bijvoorbeeld weten of er speciale verzekeringen zijn voor katten. Dierenarts en veterinair consultant Piet Hellemans kent een aantal zaken waar consumenten op moeten letten als zij zich willen oriƫnteren op een dierenverzekering.

Wat houdt een dierenverzekering in?

Piet Hellemans legt uit dat je met een dierenverzekering je indekt voor (hoge) medische kosten voor je hond, kat of konijn. Bij zo'n verzekering kan je zelf je eigen risico bepalen. Dit is tussen de tien en vijftig procent of een vast bedrag per declaratie. "Ik adviseer het voor mensen met een kleine beurs of weinig eigen reserves en mensen die het een fijn gevoel vinden om dit risico te verzekeren."

Wat kost een dierenverzekering?

Een dierenverzekering kost tussen de vijf en vijftig euro per maand. Des te lager de maandpremie, des te minder er vergoed wordt en des te hoger het eigen risico.

Hoe zit het met de dekking?

De dekking verschilt per pakket en verzekeraar aldus Hellemans. "Onderzoeken, operaties en medicatie vallen er meestal wel onder. Preventieve zorg (vaccineren, steriliseren, castreren, etc.), heup- of elleboogproblemen (bij bepaalde rassen) en gebitsbehandelingen meestal niet, behalve bij de meest uitgebreide polissen met toevoegingen."

Zijn er behandelingen uitgesloten?

Niet alles wordt vergoed. Kwalen die vooraf bekend zijn worden niet vergoed, zoals aan de heupen en ellebogen bij veel rassen, maar ook gebitsbehandelingen en preventieve zorg en speciaal voer. "Er is ook vaak een maximumbedrag per jaar dat vergoed wordt."

Kan je oudere dieren nog verzekeren?

Dat kan volgens Hellemans, maar hij wijst er wel op dat bestaande kwalen en ziektes buiten de verzekering vallen. Ook zal de premie voor een oudere hond hoger zijn.

Is het mogelijk een polis over te schrijven?

De verzekering is op het dier en niet op de eigenaar. Als een huisdier dus overlijdt, moet je een nieuwe polis afsluiten. "Als je een trouwe klant bent kan je mogelijk een aanbieding of korting krijgen van je verzekeraar."

Dit dekt een dierenverzekering

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie