Binnenland

Mogen er kosten bij termijnbetalingen worden gerekend?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogen er kosten bij termijnbetalingen worden gerekend?

[AVROTROS] Je krijgt een rekening van de tandarts en die valt hoog uit. Dan is het handig als je in termijnen kan betalen, maar dan kan je wel te maken krijgen met hoge administratiekosten. Mogen die kosten worden gerekend?

Evelyn mailt Radar het verhaal van haar cliënt die in de bijstand zit. Hij heeft een aanvullende tandartsverzekering en na een behandeling moet hij nog 253 euro betalen. Door zijn financiële situatie wil hij in termijnen betalen. Het bedrijf dat de financiën van de tandarts waarneemt zegt dat er vijf euro administratiekosten per termijnbetaling wordt gerekend. In dit geval zou het gaan om acht termijnen waarbij veertig euro aan extra kosten wordt gerekend. Evelyn: "Ik vind dit diefstal en vraag mij af of dit zomaar mag. In de tijd dat de regering zegt te werken aan maatregelen om mensen niet in de schulden te laten belanden, valt dit bij mij verkeerd."

Termijnbetaling is een gunst

Een tandarts is niet verplicht om tegemoet te komen aan termijnbetalingen laat advocaat Els Doornhein van De Vos & Partners weten. "Tenzij dat in de algemene voorwaarden van de tandarts is vastgelegd. Het is een gunst van de tandarts." Doornhein zegt dat de wet geen speciale bepaling kent voor dit soort administratiekosten. "Ze vallen namelijk onder de regels voor incassokosten."

Is vijf euro per termijnbetaling redelijk?

Deze kosten vallen dus onder de regels voor incassokosten en daar zijn speciale regels voor. "Voor rekeningen lager dan 267 euro geldt een minimum en vast bedrag van veertig euro. Deze acht termijnen is precies gelijk aan de wettelijke incassoregels." Doornhein zegt dat er geen andere kosten in rekening mogen worden gebracht naast deze kosten.

Hoe zit dat bij postorderbedrijven?

Bij veel postorderbedrijven kan je ook in termijnen betalen, maar dan is er sprake van 'koop op afbetaling'. Doornhein: "Je krijgt het product en tekent voor de gespreide betaling die uiteindelijk wel tot hogere kosten leidt". Op die manier betaal je volgens Doornhein zo vijftien procent meer voor het product. "Verkopers moeten onderzoeken of de consument in staat is om zo'n krediet af te sluiten."

Mogen er kosten bij termijnbetalingen worden gerekend?

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie