Binnenland

Concert Broederliefde geannuleerd: gedupeerden wachten op geld

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Concert Broederliefde geannuleerd: gedupeerden wachten op geld

[AVROTROS] Waar is het geld van het afgelaste concert van Broederliefde dat de hiphopgroep op 2 juni 2018 zou geven in het stadion van Sparta? De organisator belooft teruggave, maar komt de belofte niet na. Waar heb je recht op?

Najat koopt in december vier kaarten voor het concert van Broederliefde op 2 juni 2018 in Het Kasteel, het stadion van voetbalclub Sparta. Ze betaalt 333 euro voor de kaarten. In april wordt duidelijk dat het concert niet doorgaat. De reden: er zou een zakelijk geschil zijn tussen organisator MIM Productions en Broederliefde. Bij een vorig concert is er een financieel tekort ontstaan waarop Broederliefde heeft besloten niet verder te willen met MIM Productions.

Het concert wordt verplaatst naar Ahoy op 22 september 2018 en krijgt een nieuwe organisator. Najat kan dan niet en wil dus graag haar geld terug.

Bij wie moet je aankloppen?

Aangezien Najat de kaarten heeft gekocht bij Ticketmaster en daar ook aan betaald heeft, mailt ze Ticketmaster. De kaartverkoper verwijst naar organisator MIM Productions. In een reactie zegt Ticketmaster dat je als kaartkoper een overeenkomst hebt met de organisator voor de betaling. "Zij (MIM Productions red.) zijn op dit moment de partij die de dienst niet leveren." Ticketmaster zegt dat zij hebben geleverd door de kaartjes aan Najat te sturen. "Zij (MIM Productions red.) dienen over te gaan op terugbetaling."

Jurist Maryse Oranje van Nineyards Law is het daar mee eens. "Ticketmaster is inderdaad een bemiddelaar en heeft voldaan aan haar deel van de overeenkomst als ze de kaartjes heeft geleverd. De organisator moet zorgen dat het concert daadwerkelijk plaatsvindt en is aansprakelijk voor de terugbetaling van de tickets als het wordt afgelast."

Waar heb je recht op?

In ieder geval op teruggave van je geld. Oranje zegt dat als de overeenkomst niet wordt nagekomen MIM Productions moet terugbetalen. "Dat kan via Ticketmaster, maar de betalingsverplichting rust op MIM Productions." Laatstgenoemde heeft via een mail aan gedupeerden beloofd dat iedereen z'n geld terug zou hebben tussen 15 september en 1 oktober.

Beloftes worden niet nagekomen

Als het geld op 1 oktober nog niet op de rekening staat, besluit Najat contact op te nemen met MIM Productions. Die belooft keer op keer dat Najat haar geld terugkrijgt. Het geld komt niet. "100% zekerheid dat het 8 oktober op je rekening staat", "vandaag betaalt een extern administratiekantoor", "de betaling moet volgende week zichtbaar zijn, hij is onderweg": de beloftes blijken loos.

Wat zegt MIM Productions?

Radar heeft MIM Productions om een reactie gevraagd, maar de concertorganisator wil niet reageren in de uitzending. MIM wil wel betalen, maar weet niet wanneer. "Wij moeten Ticketmaster terugbetalen en zij betalen pas als zij alles hebben ontvangen." De eigenaar van MIM zegt niet op de hoogte te zijn hoeveel mensen er nog geld krijgen van zijn bedrijf. "Consumenten hebben een overeenkomst met Ticketmaster. Ticketmaster heeft een overeenkomst met MIM. MIM krijgt geen informatie van Ticketmaster over consumenten, het aantal kaarten en/of rekeningnummers. We zijn van plan om te zorgen dat alle consumenten hun geld terugkrijgen."

Wat kan je doen als je je geld niet krijgt?

Maryse Oranje van Nineyards Law adviseert een brief te schrijven met daarin het verzoek tot terugbetaling binnen een bepaalde termijn. "Je kunt daarna mogelijk ook rente vragen, dat kan de druk iets opvoeren. Bij een blijvend geschil kun je naar een geschillencommissie of kantonrechter stappen." Oranje zegt dat consumenten er het meeste belang bij hebben dat het bedrijf niet failliet gaat. "Dan kan je waarschijnlijk naar je geld fluiten."

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie