Binnenland

Mantelzorger krijgt door miscommunicatie geen compliment

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Mantelzorger krijgt door miscommunicatie geen compliment

[AVROTROS] De gemeente Borger-Odoorn heeft een mantelzorger onterecht geen mantelzorgwaardering gegeven, voorheen bekend als het mantelzorgcompliment.

De gemeente gaat hiermee in de fout, want de mantelzorger had volgens de regels wel zo'n mantelzorgwaardering moeten krijgen. Het compliment is een cadeau voor vrijwillige zorg die mantelzorgers geven aan hulpbehoevende naasten en dierbaren.

Niet volgens de regels

Liesbeth Holman zorgt al jaren voor haar dementerende moeder, die inmiddels in een verzorgingshuis woont. "Ik doe haar administratie, de was, haar nagels en regel dat ze haar boodschapjes krijgt." Voor Holman werd enige tijd geleden een mantelzorgcompliment aangevraagd bij de gemeente Borger-Odoorn waar haar moeder woont, maar het cadeau kwam er niet. De reden: ze woont zelf niet in Borger-Odoorn. "Ik woon twaalf kilometer verderop in buurgemeente Emmen en de gemeente vindt dat ik het daarom niet verdien." Ook op haar site zegt de gemeente alleen eigen bewoners te belonen. Dat is niet volgens de regels.

Radar deed onderzoek bij verschillende gemeenten in Nederland hoe die dat regelen. Het merendeel doet het goed, maar de informatie is soms moeilijk te vinden. Van de 26 onderzochte gemeenten vermelden negen gemeenten niks over mantelzorgwaardering op hun sites. De gemeente Gorinchem vermeldt er ook niets over op haar website, maar aan de telefoon wordt gemeld dat ook daar alleen mantelzorgers die in Gorinchem zelf wonen een mantelzorgwaardering kunnen krijgen.

Wethouder: we gaan het aanpassen

In de uitzending van Radar op NPO Radio 1 reageert Fleur Kusters van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, op het feit dat Borger-Odoorn alleen eigen inwoners een mantelzorgwaardering geeft. "Dat zou zo niet moeten gaan. Veel ouders wonen niet in dezelfde gemeente als hun kinderen. Die zijn vaak de mantelzorgers", zegt ze. Verantwoordelijk wethouder Albert Trip (D66) in Borger-Odoorn is dat wel met haar eens. "Er is bij ons iets niet goed gegaan en dat gaan we repareren", stelt hij. Volgens de wethouder volgt de gemeente wel de regels, maar staat dat simpelweg verkeerd op de website. Een opvallende reactie, want toen Radar zich voordeed als mantelzorger kregen we aan de telefoon hetzelfde verhaal te horen als op de website staat.

Regels rond mantelzorgwaardering ingewikkeld

Wat de zaak nog complexer maakt is dat volgens de letter van de wet alleen maar geld is gereserveerd voor mantelzorgers die thuis iemand verzorgen (de zogenaamde Wmo-zorg), maar niet voor mensen die iemand helpen en verzorgen die in een verpleeghuis zit (de zogenaamde Wlz-zorg). De eerste groep heeft wel recht op een mantelzorgwaardering, maar de tweede groep niet. Onterecht, stelt Mezzo. "Wij zien geen onderscheid in deze groepen. Mantelzorgers zijn mantelzorgers. Allemaal zijn ze hier meer dan acht uur aan kwijt over een periode die langer is dan drie maanden. Je verwacht dat voor hen ook geld is gereserveerd", reageert Kusters.

Mantelzorger krijgt door miscommunicatie geen compliment

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie