appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen: Sana Valiulina

Bureau Buitenland

Presentatoren

Sophie Derkzen

Chris Kijne

Chris Kijne is presentator van Bureau Buitenland, elke werkdag te horen van 20:00 uur tot 20:30 uur. 

Sinds zijn start bij de VPRO in 1984 ontwikkelt Chris Kijne zich van schrijvend journalist tot allround radioredacteur en presentator met als specialisatie buitenland. Dit breidt hij eind jaren negentig uit met beeld. Zijn televisiedebuut is de serie Leven en Werken waarin hij met Paul Scheffer en Michaël Zeeman voor de VPRO portretten van een uur maakt van een internationaal gezelschap van schrijvers, kunstenaars, denkers en wetenschappers die een belangrijk stempel hebben gedrukt op de twintigste eeuw.

In de eerste helft van deze eeuw maakt Kijne drie documentaires, onder meer Land van Herkomst over India, met Amartya Sen en Salman Rushdie. Daarna legt hij zich toe op lange interviews voor de televisierubriek Tegenlicht met onder anderen Amos Oz, John Le Carré en Simon Schama. Naast zijn werkzaamheden voor Tegenlicht presenteert hij tegenwoordig op NPO Radio 1 twee maal per week Bureau Buitenland en iedere maandag Met het Oog op Morgen. Hierover zegt hij: “Met het Oog op Morgen is het ideale radioformat op de late avond: een nieuwsprogramma dat terug – en vooruitkijkt, waar ruimte is voor rust, diepgang en een persoonlijke presentatie. Die combinatie maakt het ook het allerleukste radioprogramma om te presenteren.”

Eric Arends

Eric Arends is, naast Chris Kijne, de vaste presentator van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Het programma is te beluisteren van maandag tot en met vrijdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1. 

De overstap naar Bureau Buitenland is een terugkeer van Eric naar zijn roots. Zijn eerste journalistieke werk in 1991 bestond uit het maken van reportages over de coup tegen Gorbatsjov, vanuit Moskou en de toenmalige Sovjet-republieken. Daarna heeft hij als freelance journalist allerlei verhalen geschreven vanuit Turkije, het Midden-Oosten en Afrika, voordat hij bij de Volkskrant kwam. Daar was hij onder meer redacteur buitenland en correspondent in Italië. Eric werkt momenteel als onderzoeksjournalist bij VPRO's Argos op NPO Radio 1.

Tessel Blok

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1