Presentator

Chris Kijne

  1. Presentatorenchevron right
  2. Chris Kijne
Chris Kijne is presentator bij VPRO's Bureau Buitenland en Met het Oog op Morgen.

Sinds zijn start bij de VPRO in 1984 ontwikkelt Chris Kijne zich van schrijvend journalist tot allround radioredacteur en presentator met als specialisatie buitenland. Dit breidt hij eind jaren negentig uit met beeld. Zijn televisiedebuut is de serie Leven en Werken waarin hij met Paul Scheffer en Michaël Zeeman voor de VPRO portretten van een uur maakt van een internationaal gezelschap van schrijvers, kunstenaars, denkers en wetenschappers die een belangrijk stempel hebben gedrukt op de twintigste eeuw.

In de eerste helft van deze eeuw maakt Kijne drie documentaires, onder meer 'Land van Herkomst' over India, met Amartya Sen en Salman Rushdie. Daarna legt hij zich toe op lange interviews voor de televisierubriek 'Tegenlicht' met onder anderen Amos Oz, John Le Carré en Simon Schama.

Over zijn werk bij Met het Oog op Morgen zegt Kijne: "Met het Oog op Morgen is het ideale radioformat op de late avond: een nieuwsprogramma dat terug – en vooruitkijkt, waar ruimte is voor rust, diepgang en een persoonlijke presentatie. Die combinatie maakt het ook het een geweldig radioprogramma om te presenteren."