Buitenland
VPRO

Die leuke baan bleek een helse reis

foto: Saskia Houttuin en Sarah Haaijfoto: Saskia Houttuin en Sarah Haaij
  1. Nieuwschevron right
  2. Die leuke baan bleek een helse reis

Benin City staat bekend als de hoofdstad voor Nigeriaanse vrouwenhandel naar Europa. Daar belanden de vrouwen in de prostitutie en worden ze uitgebuit. Waarom blijven ze dan toch gaan? Verslaggevers Saskia Houttuin en Sarah Haaij maakten er voor Bureau Buitenland een tweedelige reportage over.

"Jij gaat hetzelfde werk doen als alle andere meisjes hier, en dat is in de prostitutie", dat kreeg Beauty (26) te horen toen ze in Italië aan kwam. Ze komt uit een gezin van acht kinderen en hoopte in Europa kapper te worden om haar moeder financieel te ondersteunen.

Beauty - Saskia Houttuin en Sarah Haaij

Beauty is lang niet de enige. Jaarlijks komen er duizenden Nigeriaanse vrouwen en meisjes naar Italië. In de afgelopen drie jaar is hun aantal explosief gegroeid. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie belandt vier op de vijf van hen in de prostitutie.

Moderne slavernij

De vrouwen worden niet alleen slachtoffer van seksuele uitbuiting, maar ook van moderne slavernij. Onder mensonwaardige omstandigheden moeten ze bijvoorbeeld werken in de zorgsector.

"Het lijkt wel alsof hoe meer voorlichting we geven, hoe meer meisjes vertrekken", vertelt zuster Bibiana gefrustreerd. Ze werkt al tien jaar in een opvanghuis gerund door nonnen voor slachtoffers van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Aan de muren hangen posters met waarschuwingen.

Waarschuwingsposter - Saskia Houttuin en Sarah Haaij

Volgens zuster Bibiana worden de meisjes vaak door hun ouders naar Europa gestuurd. "Moeders weten dondersgoed wat er in Italië gebeurt, maar ze ontkennen het gewoon."

Vanavond om 19.00 bij Bureau Buitenland op NPO Radio 1 de tweede aflevering van het tweeluik van Saskia Houttuin en Sarah Haaij.

Eindhalte Nigeriaanse vrouwen in Italië: gedwongen prostitutie

Ster advertentie
Ster advertentie