appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Belgrado: van nieuw Berlijn naar Dubai aan de Donau

Eagle Hills
vrijdag 24 juni 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend

“Van wie is de stad?” ”De stad is van ons!” Zo klinken de spreekkoren op een van de vele demonstraties die de laatste tijd in de Servische hoofdstad gehouden worden. Onderwerp van de boosheid is een miljardenplan om Belgrado om te toveren tot een Dubai aan de Donau.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Demonstratie in Belgrado


Belgrado is de grootste stad van Servië. Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een soort nieuw Berlijn, volgens Balkancorrespondent Mitra Nazar. “Een beetje vervallen, maar vol hippe creativiteit en levendigheid. Het ligt prachtig aan het water, maar eigenlijk een beetje met zijn rug naar het water en dat is jammer.”

Het gaat specifiek om de wijk Savamala. De plannen omvatten grote spiegelende torens, luxe appartementen, het grootste winkelcentrum van de Balkan. Inwoners vinden het waanzin en gaan de straat op, vertelt Nazar. “Een gemiddeld appartement gaat 400.000 euro kosten. De gemiddelde Serviër verdient 400 euro per maand. Het zet echt kwaad bloed dat er zoveel geld naar spiegelende paleizen zou gaan terwijl er voor zoveel essentiële zaken geld te weinig is.”

Het is bijzonder dat de Serviërs nu de straat op gaan. “Eigenlijk zijn ze na die hele bewogen periode die achter hen ligt vooral apathisch en cynisch. Het hele idee dat je je ergens succesvol druk om kan maken, is eruit geramd.”

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1