appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

NPO Radio 1 vanuit Londen: Brexit-referendum

Petr Kratochvil / Public Domain Pictures
woensdag 22 juni 2016 | VPRO | Bureau Buitenland

Blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie of niet? Dat is de vraag van vandaag. De redacties van Bureau Buitenland en De Nieuws BV doen live verslag vanuit Londen. Presentator Chris Kijne vertelt wat we kunnen verwachten.


Waarom een live-uitzending vanuit Londen?

Chris Kijne: "Het is natuurlijk veel leuker om in een stad te zitten waar gestemd wordt. Als je hier om je heenkijkt, zie je mensen die Britse ochtendkranten lezen, en er zitten mensen in bars met wie je kan praten. Je voelt hier dus veel beter wat er aan de gang is."

"Daarnaast kun je met gasten praten die in Londen wonen en werken. Natuurlijk kun je die mensen ook vanuit Hilversum bellen, maar het is veel levendiger wanneer zij bij jou aan tafel aanschuiven."


Wat kunnen we precies van deze uitzending verwachten?

"We hebben verschillende gasten in de uitzending, waaronder Joris Luyendijk. Hij woont ondertussen natuurlijk al een paar jaar in Londen, waar hij zijn boek over de financiƫle sector, 'Dit kan niet waar zijn', geschreven heeft. Maar hij heeft zich inmiddels ook al een paar keer over het Britse referendum uitgelaten, in het NRC en The Guardian."

"Verder hebben we enkele gasten die veel weten over de Britse en de Europese politiek, we hebben twee jongeren met totaal verschillende meningen over het referendum, we hebben NOS-correspondent Suse van Cleef, en we hebben een korte reportage over Somalische immigranten in Engeland en hoe zij over een mogelijke brexit denken. Kortom: het wordt een heel gevarieerd programma waarbij we het referendum van verschillende kanten belichten."


Wat opvalt is dat veel Britse kranten expliciet stemadvies geven. Ga jij ook kleur bekennen?

"Nee, absoluut niet. Wanneer ik gasten interview in een live-radiouitzending heb ik in principe geen mening. Kranten mogen wat mij betreft wel een standpunt innemen als ze dat willen. In Nederland gebeurt dat eigenlijk ook in de redactionele commentaren van kranten, alleen is dat wat minder opzichtig. Maar goed: ik ben geen krant, ik ben gewoon een journalist."


Tot slot: hoe spannend denk je dat het gaat worden?

"Ik denk dat het heel erg spannend wordt. Alle peilingen van de laatste tijd wijzen daar ook op, en vijftien procent van de kiezers heeft nog geen keuze gemaakt."

"Toch zegt mijn gevoel dat de Britten er uiteindelijk voor kiezen om in de EU te blijven. Misschien komt dat door die moord op Jo Cox van vorige week. En ja, als je naar de bookmakers en de financiƫle markten kijkt, dan lijkt het daar ook op. Verder is Engeland een conservatief land, dus ik vermoed dat mensen misschien niet zo gauw voor grote veranderingen stemmen. We zullen zien."


Het brexit-referendum: donderdag 23 juni live vanuit Londen in De Sportzomer, om 12.00 uur op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1