Buitenland

Dode kinderen door overvolle basisscholen in China

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode kinderen door overvolle basisscholen in China

[KRO-NCRV] Overvolle scholen zorgen in China voor ongelukken. Vorige week kwamen er op het Chinese platteland twee kinderen om het leven en raakten twintig kinderen gewond omdat ze onder de voet werden gelopen door hun klasgenoten op weg naar het toilet.

Volgens China-correspondent Eefje Rammeloo ging het om een basisschool met kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar. Voordat de toets begon kregen de kinderen tien minuten de tijd om naar de wc te gaan. Rammeloo: "1700 kinderen tegelijk naar de toiletten, terwijl die school maar 39 toiletten heeft. Kinderen struikelden, vielen over elkaar heen en kwamen in de verdrukking." Twee kinderen overleefden dit niet en vier kinderen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Quote

1700 kinderen renden tegelijk naar de toiletten. Kinderen struikelden en vielen over elkaar heen

Eefje Rammeloo

160 leerlingen in één klas

Er zijn sinds 2009 tien van dit soort incidenten gemeld, volgens Rammeloo. Maar waarschijnlijk zijn er veel meer ongelukken, niet alles wordt gemeld. Drie jaar geleden overleden zes kinderen door verdrukking op school. Rammeloo: “In China denken sommige mensen dat dit soort dingen onvermijdelijk zijn, omdat de scholen simpelweg te vol zijn. Op deze school zaten er soms wel 80 leerlingen in één klas.” De richtlijn van het ministerie van Onderwijs is 45 koters per klas, maar dat wordt lang niet overal in China gehaald. Een school in dezelfde provincie heeft zelfs 160 kinderen in één klas.

Megascholen

De oorzaak van deze uitpuilende klassen is dat de overheid tussen 2010 en 2015 twee derde van alle scholen op het platteland gesloten heeft. Dat zijn er ongeveer 300 duizend. In plaats daarvan werden er meer (financieel) rendabele megascholen geopend. Intussen is de stadsbevolking gegroeid en gaan er sowieso steeds meer kinderen naar school.

Het sluiten van de kleinere scholen heeft nog een gevolg. Want voor veel plattelandskinderen zijn de scholengemeenschappen moeilijk te bereiken. Rammeloo: “Ze moeten soms kilometers lopen. Er staan regelmatig fotoreportages in de krant waarin je kinderen over gevaarlijke rotshellingen ziet klimmen met hun schooltas. Of berichten over veel te volle schoolbusjes die verongelukken. Sommige ouders houden hun kind liever thuis dan dat het van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig is op school en weer thuis te komen.”
Volgens Rammeloo is de regering niet actief bezig het probleem op te lossen. “De regering erkent het probleem en hebben als doel gesteld dat er in 2018 maar 66 kinderen per klas zitten. Maar hier is nauwelijks controle op. Beijing is wat dat betreft heel ver weg.”

Luister hier het gesprek met Eefje Rammeloo terug:

Dode kinderen door overvolle basisscholen in China

Ster advertentie
Ster advertentie