appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Marjon van Royen vanuit Brazilië: 'We verkeren in een humanitaire ramp, er stikken mensen in ziekenhuizen'

ANP
donderdag 15 april 2021 | AVROTROS | Blok&Toine

Vanmiddag is de KL706 geland op Schiphol, een Boeing 787 uit Rio de Janeiro. En dat terwijl de Braziliaanse coronavariant de meest gevaarlijke is tot nu toe. Van alle coronadoden wereldwijd komt 40 procent uit Brazilië. Moeten we in Nederland ons opnieuw schrap zetten voor een nieuwe dodelijke golf? Viroloog Bert Niesters en journalist Marjon van Royen vanuit Rio de Janeiro geven antwoord bij Blok&Toine

Marjon van Royen vanuit Brazilië: We verkeren in een humanitaire ramp, er stikken mensen in ziekenhuizen

"We hebben hier een president die een virus-ontkenner is", vertelt Van Royen. "In Nederland wordt wekelijks een persconferentie gehouden en quarantaineplicht ingesteld; het is om jaloers van te worden. Op dit moment is er een compleet humanitaire ramp gaande hier. Er stikken nu mensen in de ziekenhuizen omdat er geen lucht meer is."

'Martelsessies'

Van Royen sprak gisteren iemand in het grootste ziekenhuis van Rio de Janeiro. "Daar worden mensen vastgebonden om ze te intuberen zonder pijnstillers, het zijn gewoon martelsessies."

De Minister van Volksgezondheid van Brazilië was tot voor kort een generaal met vooral expertise met logistiek. "Sinds hij aan de macht is, heeft hij er niet voor gezorgd dat er medicijnen worden verspreid over het land. Inmiddels heeft het hele land bijna geen zuurstof meer in de ziekenhuizen, waardoor mensen letterlijk stikken. Nu is deze minister ontslagen en heeft de familiedokter van Jair Bolsonaro het stokje overgenomen die de denkbeelden van de president onderschrijft."

17 mutaties

Marion van Royen vertelt dat het niet alleen ramp voor Brazilië is maar voor de hele wereld. "Hier heerst een heel gevaarlijke variant van het coronavirus. Deze variant heeft nu al 17 nieuwe mutaties waarbij de kans groter en groter wordt dat het vaccin niet werkt voor al die mutanten."

In Nederland wordt deze zogenoemde P1 variant steeds vaker gevonden, vertelt viroloog Bert Niesters. "De Braziliaanse variant is besmettelijker en dodelijker onder jongeren dan de Britse variant. Wanneer deze mutatie daadwerkelijk voet aan de grond krijgt kunnen we nog een grote uitdaging tegemoet gaan want het lijkt erop dat de vaccins niet zo goed hier tegen beschermen dan de Britse variant."

Quarantaineplicht

Het kabinet komt per 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Ingewijden melden dat het demissionaire kabinet daar morgen een besluit over neemt, een goed besluit vindt viroloog van het UMCG Bert Niesters.

"Maar eigenlijk had dit eerder gemoeten, het gezond verstand zou er voor moeten zorgen dat mensen eerder dan 15 mei al thuis blijven, zodat deze variant zich niet verspreidt." 

Marjon van Royen vanuit Brazilië: We verkeren in een humanitaire ramp, er stikken mensen in ziekenhuizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1