appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze YouTube-hit legt Cubaanse dictatuur half plat

Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
donderdag 25 februari 2021 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Met het nummer Patria y Vida, dat 'het vaderland en het leven betekent', gaan in Cuba momenteel vijf rappers viraal. In het nummer uiten de artiesten harde kritiek op de Cubaanse dictatuur. Bureau Buitenland sprak met één van de artiesten.  

Cubaanse protestrap gaat viraal

In een week tijd haalde de video op YouTube twee miljoen kijkers. "Het regime is ook geschrokken van het succes, je hoort het overal", vertelt rapper Maykel Osorbo. "Omdat we bekende artiesten zijn, kunnen ze er niet omheen." 

Scherpe kritiek 

De teksten uit het lied zijn ter verdediging van Cubaanse artiesten en geven scherpe kritiek op de Cubaanse regering. Die is daar niet blij mee. Verschillende staatsorganisaties keurden het lied af. Een functionaris noemde het lied "muzikale propaganda". 

Met het nummer wordt een eigen draai gegeven aan Fidel Castro’s lijfspreuk van de revolutie: Patria o Muerte, dat betekent 'het vaderland of de dood'. Met die tekst worden Cubanen al meer dan 60 jaar doodgegooid.  

Meer verhalen over en uit het buitenland? 

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1