appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

In dit crematorium gaat het cremeren van coronadoden 24/7 door: 'Nog nooit meegemaakt'

Eline van Nes
woensdag 17 februari 2021 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

24 uur per dag, 7 dagen in de week, worden er in Californië mensen gecremeerd. En nog steeds is het niet genoeg. De Verenigde-Staten gaan door een hevige golf van corona-uitbraken heen. Ziekenhuizen zijn overvol, ambulances staan op straat in de rij en lokale begrafenisondernemers zijn volledig overwerkt. Correspondent Jurriaan van Eerten bezocht voor Bureau Buitenland een verzorgingscentrum in San Diego, in het zuiden van Californië. En zag de gevolgen van het coronavirus.

Corona in Californië

Het is onbekend of het om een mutatie gaat of dat het komt door de feestdagen, maar de gevolgen zijn verschrikkelijk. In het crematorium is alles een beetje gammel en valt uit elkaar. "Dit is een interessante, chaotische plek", volgens Jurriaan. Twee grafkisten zijn omgebouwd tot kasten waar doeken in worden bewaard. "Ze houden het luchtig", besluit hij.

 Foto: Eline van Nes.

Nog nooit meegemaakt

De kamer waar normaal de hapjes worden klaargemaakt voor de aanwezigen ligt nu vol met lijken. Kelly Brian, eigenaar van het crematorium: "Dit is het drukste wat ik ooit heb gezien. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

 Foto: Eline van Nes.

Meer verhalen over en uit het buitenland? 

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1