Buitenland
WNL

Gommers: 'Engelse collega's waarschuwen: voorbereiding moet nu, je weet niet wat er op je afkomt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'Engelse collega's waarschuwen: voorbereiding moet nu, je weet niet wat er op je afkomt'

Terwijl de besmettingscijfers in Nederland lijken te dalen, loopt de situatie in Groot-Brittannië flink uit de hand. "Onze Engelse collega's hebben ons gewaarschuwd: 'Bereid je voor voor want je weet niet wat er op je afkomt", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

In Londen zijn de ziekenhuizen overvol. Inmiddels zou 1 op de 30 Londenaren besmet zijn met het coronavirus. Grote boosdoener is de nieuwe variant van het coronavirus. "Dat maakt het moeilijk", zegt Gommers. "We maken ons ongerust omdat we weten dat het virus ook al bij ons aanwezig is. Alleen op dit moment nog in lage aantallen."

Ondertussen dalen de besmettingscijfers de afgelopen dagen juist in Nederland. De lockdown heeft duidelijk effect, zegt Gommers. "Toen het losging in Groot Brittannië, zaten de Engelsen niet in een lockdown. We hebben een voordeel ten opzichte van de Britten dat we nu in een lockdown zitten. Nu is het aan het kabinet dit weekend om een wijs besluit te nemen. Dat maken ze dinsdag bekend. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wat je nu ziet in Londen, dat kunnen wij niet hebben op dit moment."

'Effect van vaccinatie duurt nog een maand'

Ondanks dat het vaccineren in Nederland is begonnen, duurt het nog zeker een maand voordat dat effect heeft, zegt Gommers. "We krijgen het tweede gift over drie weken. Volkomen afweer heb je pas een week na dat tweede gift. We hopen dan ook dat we in februari geen uitval hebben van personeel als eventueel die Britse variant hier huishoudt."

Door het vaccineren is er wel licht aan het einde van de tunnel, zegt Gommers. "De groep die het meest op de intensive care ligt, is tussen de 60 en 75 jaar. Als die mensen gevaccineerd zijn, komt er rust in de ziekenhuizen. Dan kunnen we niet meer overbelast worden. Maar dat is een grote groep, samen met de chronisch zieken moet je 3 tot 4 miljoen mensen vaccineren."

De trage levering van de vaccins zorgt ervoor dat het nog een aantal maanden gaat duren voordat die groep helemaal gevaccineerd is. "Er moeten wel voldoende vaccins geleverd worden. Wat ik begreep is dat pas in april. We gaan nu een hele moeilijke periode tegemoet waarin we weten dat het beter gaat, maar we het nog lang met elkaar moeten volhouden. Vooral voor de economie staat het water aan de lippen. Het kabinet staat voor moeilijke keuzes de komende maanden."

'Jongeren zijn toch verspreiders'

Dinsdag wordt naar verwachting ook duidelijk of de basisscholen en middelbare scholen mogelijk weer open gaan. "We hebben daar in het OMT over gesproken. Vanuit de leerlingen bekeken, is het belangrijk dat het onderwijs zo snel mogelijk herstart wordt. Kijk je er met alleen de bril van infectie-preventie naar, dan kan je op dit moment die scholen nog niet open doen. De jeugd is toch een verspreider, dat hoor je ook uit Engeland met het nieuwe virus. Dan is het op dit moment onverstandig om de scholen open te doen."

Als de scholen wel weer opengaan, zal het kabinet andere maatregelen moeten verscherpen, zegt Gommers. "'s Ochtends zijn er nog heel veel mensen op de weg, dat zijn niet allemaal acute beroepen. Er zijn nog zeker knoppen waar je aan kan draaien om de mobiliteit te verminderen. Maar dat is echt aan het kabinet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie