appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Krijgen de Democraten twee Senaatszetels in Georgia?

ANP
woensdag 6 januari 2021 | NOS | NTR | Redactie

In de Amerikaanse staat Georgia zijn de stembureaus voor de Senaatsverkiezingen gesloten. Volgens Amerikaanse media heeft de Democraat Raphael Warnock zijn Republikeinse tegenstander Kelly Loeffler verslagen.

Georgia was decennialang een Republikeins bolwerk. De zuidelijke staat heeft sinds 2005 geen Democratische senator meer gehad. Maar de staat is aan het veranderen. "Heel veel stemmers met een anti-Trump-sentiment komen nu toch naar de stembus, en deze staat heeft ook een groeiende, diverse bevolking", legt Amerikanist Iris Bos uit in Nieuws en Co.

Ook Stacey Abrams wordt vaak genoemd als invloedrijke vrouw, die kiezers kan overtuigen naar de stembus te gaan. "Zij zit sinds 2007 in het Huis van Afgevaardigden in Georgia. Ze heeft tien jaar geleden een heel omvangrijk plan opgezet om zwarte en latino-stemmers naar de stembus te trekken." Die diverse groep stemt vaker Democratisch.

Laatste zetels

In de staat worden de laatste twee Senaatszetels verdeeld en voor aankomend president Biden is het cruciaal dat beide Democratische kandidaten winnen. De strijd om de andere Senaatszetel is nog onbeslist. Daar staat de Democraat Jon Ossoff zo'n 16.000 stemmen voor op de Republikein David Perdue, met ongeveer 98 procent van de stemmen geteld.

Uit voornamelijk Democratische kiesdistricten moeten nog uitslagen binnenkomen. Als het verschil tussen beide kandidaten minder dan 0,5 procentpunt is, kan degene met de minste stemmen een hertelling aanvragen. Warnock staat volgens Amerikaanse media 1 procentpunt voor op Loeffler.

50-50

Als beide Democratische kandidaat-senatoren winnen, hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 50 zetels in de machtige Senaat. De stem van aankomend vicepresident Kamala Harris geeft bij stemmingen dan de doorslag. Mochten de Republikeinen ten minste één Senaatszetel uit Georgia behouden, dan belooft Biden de komende jaren een lastige opgave te krijgen om beleidsplannen door de Senaat te krijgen.

Georgia was decennialang een Republikeins bolwerk. De zuidelijke staat heeft sinds 2005 geen Democratische senator meer gehad. Maar de staat is aan het veranderen. Zo won Biden er afgelopen november de presidentsverkiezingen, als eerste Democraat sinds 1992.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1