appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

VK zo goed als afgesneden, flinke gevolgen voor transportsector

AFP
maandag 21 december 2020 | NOS | redactie

Het is sinds vannacht nagenoeg onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar omliggende Europese landen te reizen. Nadat gisteren al meerdere landen een vliegverbod hadden ingesteld, worden nu ook passagiers van veerboten geweerd en is de Kanaaltunnel zeker 48 uur dicht voor verkeer richting het Europese vasteland.

Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs kunnen geen kant op, zegt Willem Dijkhuizen van FNV Transport & Logistiek in het NOS Radio 1 Journaal:

VK zo goed als afgesneden, grote gevolgen voor transportsector

De haven van Dover is aan het begin van de nacht gesloten voor alle vrachtwagens en personenauto's. Alleen losse trailers worden nog overgevaren naar Frankrijk.

De Britse minister Shapps van Transport heeft reizigers en ondernemers gevraagd niet naar havens in de zuidoostelijke regio Kent te komen. Hij verwacht daar "aanzienlijke verstoringen". Ook rond de haven van Portsmouth wordt chaos verwacht.

De situatie in havens was al gespannen vanwege de brexit. Na 31 december vervallen de huidige handelsafspraken tussen de Europese Unie en het VK, waardoor extra veel vrachtwagens nu de oversteek willen maken.

'Verwoestend effect' op aanvoer

Het is nog wel mogelijk om vanuit Frankrijk naar het VK te reizen. The Guardian meldt dat niettemin rekening wordt gehouden met een "verwoestend effect" op de aanvoer van levensmiddelen en andere goederen, omdat vrachtwagens die normaal producten ophalen in Frankrijk en België niet daarheen kunnen vertrekken.

Ook zouden veel niet-Britse chauffeurs geen trek meer hebben in een rit naar het VK.

Aanleiding voor de nieuwe reisbeperkingen is de gemuteerde variant van het coronavirus die rondgaat in het zuiden van Engeland. Die zou zich veel gemakkelijker verspreiden dan eerdere varianten. Tal van Europese landen, waaronder Nederland, hebben daarom besloten reizigers uit het VK voorlopig te weren.

De Britse regering heeft vanochtend crisisoverleg over de situatie. Onder meer het zekerstellen van de import staat daar op de agenda.

EU-voorzitter Duitsland heeft eveneens een crisisvergadering ingelast. De 27 EU-landen willen tot een gezamenlijk beleid komen voor reizen van en naar het VK.

VK zo goed als afgesneden, grote gevolgen voor transportsector

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1