Buitenland
NOSNTR

Lange files bij Calais door aanstaande Brexit: 'Groot Brittanië is aan het hamsteren geslagen'

foto: ANP/EPAfoto: ANP/EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Lange files bij Calais door aanstaande Brexit: 'Groot Brittanië is aan het hamsteren geslagen'

De komende maand proberen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nog eens om tot een deal te komen. Dat betekent echter niet dat het zeker is dat de Britten er met een deal uit zullen gaan, er is namelijk harde taal vanuit Parijs. De Fransen, met name de Franse minister van Europese zaken Beaune, dreigen namelijk met een veto als de deal hen niet zint.

Dat ziet ook Frankrijk-correspondent Frank Renout. “Die opmerking van Beaune is voor het volk bedoeld. Met name voor binnenlands gebruik, de Franse vissers willen namelijk niet teleurgesteld worden met de deal tussen de Europese Unie en Groot Brittannië. Wel is het mogelijk een soort pressiemiddel voor de Britten, er is dus ook een diplomatiek belang”, vertelt de correspondent in Nieuws en Co.

Ook voor de Britten is de visserij een erg beladen onderwerp. Boris Johnson heeft namelijk de belofte gedaan aan de vissers dat zij hun eigen wateren ‘terug’ krijgen, terwijl de Fransen op hun beurt graag het recht willen behouden om daar te blijven vissen. “De afgelopen maanden bleek al dat dit een enorm heet hangijzer is in de onderhandelingen, ondanks dat het in economisch opzicht niet zo van belang is. Maar er gaat ongetwijfeld een compromis uit komen, dat gaat aan één van beide kanten pijn doen.”

Cruciaal Brexit-weekend op komst

De Britten hebben op hun beurt nog niet gereageerd op de uitlatingen van de Franse minister van Europese zaken. Die zijn namelijk nog steeds druk bezig met onderhandelen. EU-gezant Michel Barnier is namelijk nog steeds in Londen om een deal te beklinken. “Er worden hele lange dagen gemaakt momenteel, het zou wel eens kunnen dat komend weekend cruciaal gaat worden in de onderhandelingen. De spanning loopt namelijk flink op. Er staat veel druk op en er is weinig tijd”, vertelt correspondent Tim de Wit.

Aan het gesteggel over het handelsakkoord moet echter wel langzaam een eind komen, ook zonder een deal. Er moet namelijk op 1 januari een akkoord liggen, als dat er niet ligt zal er niks kunnen worden geëxporteerd naar Groot-Brittannië. Daarvan zijn de gevolgen nu al pijnlijk duidelijk in Calais. Er staan namelijk enorme files bij de grens met het Verenigd Koninkrijk, juist omdat bedrijven hun producten nu zo snel mogelijk willen afleveren aldaar.

Ook Nederlandse ondernemers getroffen

Ook Maarten van Damme, sales-medewerker van een uienverwerker uit Zeeland, ziet dat het nu een stuk langer duurt voordat zijn uien de oversteek kunnen maken. Door Van Damme worden er dagelijks honderdvijftig ton aan uien geëxporteerd naar het land. De chauffeurs hebben op hun beurt erg veel last van de files. “De wachttijden zijn op dit moment ongeveer acht uur. Dat heeft natuurlijk voor een groot gedeelte met Brexit te maken, maar we zien ook dat Groot Brittannië op dit moment flink aan het hamsteren is geslagen. Dat zorgt ervoor dat het enorm druk is.”

De uien van Van Damme gaan heel het Verenigd Koninkrijk door. Veel bedrijven en grote supermarkten zijn afhankelijk van de uien die hij levert. Het zorgt voor veel hoofdbrekens bij ondernemers in het land. “Onze uien zijn bedoeld voor de nachtmarkt voor grote supermarkten en de horeca. Wanneer wij niet kunnen leveren worden de bestellingen natuurlijk uitgesteld en dat kan voor irritatie zorgen bij onze klanten.”

Er is geen oplossing voor de drukte is er niet. Even was er de hoop om met de boot de uien af te leveren, nu lijkt dit niet te gaan lukken vanwege drukte. “Andere ondernemers kijken natuurlijk ook of zij hun product op een andere manier kunnen afzetten. Het is niet zo dat er opeens meer boten heen en weer kunnen naar Groot Brittannië. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de trein. Vol is nu eenmaal vol. Het zijn verschillende factoren die het toch best wel lastig maken.”

N&C Brexit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie