Buitenland
NOS

Oud-veiligheidsadviseur Flynn krijgt gratie van President Trump

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-veiligheidsadviseur Flynn krijgt gratie van President Trump

De Amerikaanse president Trump heeft zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie verleend. Trump heeft dat bekendgemaakt op Twitter. Tegen Flynn liep een zaak bij de federale rechter vanwege leugens tegen de FBI. Hij werd na de verkiezingen van 2016 ondervraagd in het onderzoek naar Russische inmenging bij die stembusgang en gaf later toe dat hij daarbij loog over contact dat hij had met de Russische ambassadeur.

Weer later trok Flynn de bekentenis in. Volgens hem hadden de aanklagers hem door een list schuld laten bekennen. Binnenkort zou de rechter besluiten of de zaak tegen Flynn zou worden voortgezet, maar Trump wacht daar dus niet op.

"Iedere president maakt wel gebruik van die macht. Wat bij Trump opvalt, is de hoeveelheid mensen met wie hij een politieke en ideologische band heeft die op die gratielijstjes staan. Het is de hoop van een heleboel mensen die hier in Washington met hem hebben samengewerkt, dat we dit de komende tijd nog meer gaan zien", zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

'Fantastische Thanksgiving'

In zijn tweet feliciteert hij Flynn en "zijn geweldige gezin". "Ik weet zeker dat jullie nu een fantastische Thanksgiving zullen hebben."

In een toelichting van het Witte Huis staat dat het besluit een einde maakt aan "de meedogenloze vervolging van een onschuldige man". Flynn zou het slachtoffer zijn geweest van een partijpolitieke poging om de verkiezingsuitslag van 2016 te ondermijnen.

Kritiek

Op het besluit van Trump, die tegen het einde van zijn termijn loopt, is met afkeer gereageerd door politieke tegenstanders.

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, noemt het "een daad van ernstige corruptie en een brutaal machtsmisbruik". Haar partijgenoot Adam Schiff, lid van de commissie voor inlichtingendiensten, zegt dat Flynns schuldbekentenis blijft staan, "wat Trump en zijn bondgenoten ook doen om het tegenovergestelde te suggereren".

Roger Stone

Flynn is niet de eerste vertrouweling van Trump aan wie de president gratie heeft verleend. In juli schold hij ook al de straf van zijn vriend Roger Stone kwijt. Ook die werd in het onderzoek van speciaal aanklager Mueller in verband gebracht met Russische connecties van het campagneteam van Trump.

Overigens heeft Trump in zijn ambtstermijn tot dusver veel minder dan zijn voorgangers gebruikgemaakt van het recht om gratie of strafvermindering te schenken. Tot begin deze week deed hij dat 44 keer, blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center. Zijn voorganger Obama deed dat, weliswaar in twee termijnen, 1927 keer.

US Flynn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie