appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kan Trump de verkiezingsuitslag in Michigan nog veranderen?

ANP
vrijdag 20 november 2020 | NOS | NTR | Redactie

Zittend president Donald Trump geeft de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten nog steeds niet op. In verschillende staten worden nog altijd rechtszaken aangespannen. En hij heeft twee senatoren uit Michigan uitgenodigd om te bespreken hoe zij in hun staat de uitslag nog kunnen beïnvloeden.

Dat is technisch gezien legaal. "Alleen is het wel politiek opportunisme ten top," zegt Kenneth Manusama in Nieuws en Co. De jurist en kenner van het Amerikaans staatsrecht volgt de verkiezingen op de voet.

"Eigenlijk doet team Trump alles om de normale gang van zaken te vertragen, zodat op 8 december nog steeds onduidelijk is wat de uitslag is in bepaalde staten," legt Manusama uit. "Als er op die dag nog onduidelijkheid is, dan mogen staten namelijk zelf kiesmannen toeschrijven."

Dat verklaart de keuze voor de senatoren uit Michigan. "In die staat is er een Republikeinse wetgever en hebben de Republikeinen een meerderheid. Die heb je nodig om zo’n plan te laten slagen."

Toch verwacht Manusama niet dat het de uitslag daadwerkelijk zal veranderen. "Het Congres zal dan ongetwijfeld zeggen: dit gaat niet op. Die kunnen dan alsnog besluiten dat Biden de kiesmannen van de staat toegewezen krijgt." De definitieve uitslag wordt dan op 6 januari door het Congres bepaald.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1