appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Obama brengt eerste deel presidentiële memoires uit

ANP
dinsdag 17 november 2020 | NOS | Redactie

Barack Obama is ervan overtuigd dat zijn verkiezing in 2008 rechtstreeks heeft geleid tot de opkomst van Donald Trump. In zijn autobiografie Een beloofd land, die vandaag ook in het Nederlands verschijnt, schrijft de oud-president dat de "aandachtzoekende vastgoedmakelaar" succesvol inspeelde op "duistere krachten" in de Republikeinse Partij.

Correspondent Lucas Waagmeester vertelde er meer over in het NOS Radio 1 Journaal:

Obama memoires: Een beloofd land

Natuurlijke orde verstoord

"Het was alsof alleen al mijn aanwezigheid in het Witte Huis een diep verankerde paniek had veroorzaakt. Een gevoel dat de natuurlijke orde was verstoord", schrijft Obama. Trump liftte volgens hem mee op een "emotionele, bijna instinctieve reactie op mijn presidentschap, die weinig te maken had met de verschillen in beleidsopvatting of in ideologische overtuigingen."

"Voor de miljoenen Amerikanen die je de stuipen op het lijf kon jagen met een zwarte man in het Witte Huis, kwam hij met een toverdrankje voor hun raciale angsten."

'Ik was iets gevaarlijks'

Obama schrijft in zijn memoires, die 864 bladzijdes beslaan, verder over de campagne en de eerste twee jaar van zijn presidentschap. Hij beschrijft hoe tegenstanders hem wegzetten als "verdacht, infaam en 'anders'", door vraagtekens te plaatsen bij zijn afkomst. Tegenstanders gebruikten "xenofobie, anti-intellectualisme, paranoïde samenzweringstheorieën en antipathie tegen mensen van kleur".

"Ik was iets gevaarlijks, iemand voor wie je bang moest zijn, iemand die tegengehouden moest worden." Het leidde tijdens zijn ambtstermijn tot constante "achterhoedegevechten om de Republikeinen ervan te weerhouden dat ze ongedaan zouden maken wat ik allemaal tot stand had gebracht".

Zelf zegt de eerste zwarte president van de VS juist er alles aan te hebben gedaan ras te overstijgen. Hij had bij andere politici gezien hoe die identiteitspolitiek tot verzet en angst leidde. Zijn team zette hem daarom bewust niet neer als 'de zwarte kandidaat'.

"Zij waren van mening dat raciale vooruitgang maar op één manier te bereiken was: we moesten winnen." Het leverde hem van progressieve partijgenoten het verwijt op dat hij op dit thema niet doortastend genoeg was.

Interview met Nieuwsuur

Ter gelegenheid van het verschijnen van het eerste deel van zijn memoires praat Barack Obama met Nieuwsuur. Hier lees je het artikel en zie je de eerste beelden. Het volledige verslag is vanaf 21.30 uur te zien op NPO 2 en op de YouTube-pagina van Nieuwsuur.

Belofte waargemaakt?

In het boek legt hij ook uit over grote zaken die op zijn pad kwamen in zijn presidentschap en de afwegingen die hij daarbij moest maken. Bijvoorbeeld als het gaat over de miljardensteun tijdens de bankencrisis, het afhandelen van de Irak-oorlog, de onderhandelingen over Obama-care, de dilemma's van de Arabische Lente en de aanval op Osama bin Laden.

Meerdere keren twijfelt hij daarbij openlijk of het hem wel gelukt is zijn belofte waar te maken, als de kandidaat van Hope en Change die enkele maanden na zijn verkiezing al de Nobelprijs kreeg. Een definitief oordeel velt Obama niet. Hij houdt het erop dat hij het land misschien beter had kunnen overtuigen van zijn waarheid.

Een beloofd land: de autobiografie van Barack Obama

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1