appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Trump of Biden? Deze arbeidsmigranten hebben meer aan Radio Campesina

Eline van Nes
dinsdag 3 november 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

In een wijngaard in het Californische Bakersfield zijn tientallen illegale Latijns-Amerikanen hard aan het werk. Het zware werk en de constante onzekerheid over hun verblijfsstatus maakt het leven niet altijd even makkelijk. Gelukkig is er Radio Campesina, met advies bij migratieproblemen én vrolijke muziek.

Radio Campesina is er voor arbeidsmigranten

Het is dé radiozender speciaal voor de arbeidsmigranten in de Verenigde Staten, ooit opgericht door de bekende mensenrechtenactivist César Chavés. In de Spaanstalige uitzendingen is er volop aandacht voor de levensverhalen van Latijns-Amerikaanse migranten, maar ook praktische tips voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Maar radiopresentator Oscar Noriega doet meer dan dat, hij zoekt de migranten op met zijn veldbezoek. Midden in de wijngaard geeft hij spontaan een show van Radio Campesina, mét een gratis lunch. Toch is er weinig hoop onder de migranten. "Of het nou Trump wordt of Biden, ik ben bang voor meer van hetzelfde", vertelt landarbeider Chente Maraña. "Ons is al zo vaak iets beloofd. Maar wij willen gewoon legaal ons werk doen, de Amerikanen doen dit soort werk zelf toch niet."

Radiopresentator Oscar Noriega

Correspondent Jurriaan van Eerten ging mee op veldbezoek en bezocht de studio van radio Campesina. Hij maakte een reportage voor VPRO-programma Bureau Buitenland.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1