appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Tsunami' aan besmettingen komt op België af

AFP
dinsdag 20 oktober 2020 | NOS | Redactie

Ook België heeft de coronaregels verstrengd na zorgelijke cijfers. Een van die regels is dat cafés en restaurants voor een maand dicht moeten. Verder geldt er tussen middernacht en 5.00 uur 's ochtends een nachtklok. Ook is de verkoop van alcohol na 20.00 uur verboden. Een 'tsunami' aan coronabesmettingen komt op België af. Dat is de waarschuwing van de kersverse minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.

Volgens de Belgische premier De Croo zijn de maatregelen hard nodig, zegt hij bij de VRT. En zal er strikt gehandhaafd worden. Dat betekent: geen waarschuwingen, maar er worden direct boetes uitgeschreven. "We hebben nu wel een volwaardige nieuwe regering waarbij Frank Vandenbroucke iemand is die grote autoriteit uitstraalt en wordt toegedicht. Het zijn harde maatregelen, maar er wordt nu beter gecommuniceerd", zei Vlaamse schrijver Tom Lanoye in NOS Met het Oog op Morgen.

OOG België

Brussel en Wallonië

De tsunami zou dan vooral op Brussel en Wallonië afkomen, maar de nieuwe maatregelen gelden voor het hele land. Al is daar volgens Lanoye wel begrip voor: "Er is natuurlijk gepruttel en er is voorbehoud, maar intussen verwacht men diezelfde hoge cijfers voor een deel van Vlaanderen. Dat is natuurlijk typisch Belgisch dat die drie Gewesten tegen elkaar worden uitgespeeld omdat er in Vlaanderen een seperatistische beweging is die eender wat zou uitspelen."

Nachtklok

De VRT maakte een overzicht van de belangrijkste maatregelen. Daarin staat onder meer dat markten wel open blijven. Ook kleine kermissen met maximaal 200 mensen blijven mogelijk. Kerstmarkten en rommelmarkten zijn wel verboden. Naast het sluiten van de horeca is de grootste aanpassing de nachtklok. Tussen middernacht en 5 uur 's ochtends mogen de Belgen enkel buitenkomen voor dringende medische redenen of als het niet anders lukt voor werk. "Ik ben geen fan van die avondklok, maar die heeft in Antwerpen echt wel geholpen en het is duidelijk dat er iéts moet gebeuren", zei Lanoye daarover. 

Verschil Nederland

De cijfers zijn dan misschien wel vergelijkbaar, de mentaliteit in België is volgens Lanoye toch anders: "Ik was helemaal onthutst toen ik afgelopen weekend naar Zondag met Lubach keek. Al die complottheorieën en dat roepen naar politici. Dat kennen wij in België niet. Dat Rutte niet meer met de fiets naar het werk durft, dat vind ik juist heel on-Nederlands. Ik vind dit eng. Dit zijn bedreigingen die worden geuit en dat wordt gepasseerd. Stel dat dit islamisten zouden zijn die dat roepen naar een politicus, dan treedt men op." 

OOG België

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1