appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

The Battle of the Brothers: 'Meghan heeft de zaak op de spits gedreven'

ANP - de broers in 2009
dinsdag 13 oktober 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Dat de relatie tussen de Britse kroonprins William en zijn broer Harry de laatste tijd niet al te best is, is bekend. Maar uit het boek Battle of the Brothers dat deze week verschijnt, blijkt dat de relatie veel erger is verslechterd dan gedacht. Volgens historicus Robert Lacey, die het boek schreef, is hun relatie tot het nulpunt gedaald.

Lia van Bekhoven over het boek ‘Battle of the Brothers’

Correspondent Lia van Bekhoven noemt in Spraakmakers een aantal voorbeelden uit het boek. Ze vertelt dat het bestaande beeld van William en Harry niet overeenkomt met de werkelijkheid. "William is de oudste, die is serieus en plichtsgetrouw. Dat is het beeld. En Harry is de jongste en die is dwarsligger, een rebel, een clown. En dat zou, zeker toen ze jonger waren, veel genuanceerder hebben gelegen."

Knallende ruzies

Van Bekhoven vertelt dat William zeker geen lieverdje was. "Hij is degene die stevig begon te drinken toen hij 16 was. Hij liet Harry ook drinken, trok Harry binnen in zijn kring van oudere vrienden en gaf hem sigaretten. William was ook niet zo kalm en serieus. Hij was driftig en had knallende ruzies met z'n vader Charles. Maar het was altijd Harry die in de foute hoek gezet werd. En dat heeft Harry erg dwars gezeten."

Beschadigd voor een mensenleven

De schrijver Lacey spreekt over 'damaged young boys'. "Ze zijn genoeg beschadigd voor een heel mensenleven", zegt Van Bekhoven. "Vanaf het moment dat ze geboren waren, was het mis met het huwelijk van zijn ouders. Vader Charles had een vriendin. Moeder Diana was behoorlijk neurotisch. Ze had boulimia, huilbuien en probeerde haar polsen door de snijden. Niet alleen de jongens zagen dat, maar het werd ook voortdurend in de media becommentarieerd. Daarna overleed hun moeder. En in plaats dat in alle stilte te kunnen verwerken, moesten die jongens voor het oog van miljoenen mensen achter de kist aanlopen."

Troonopvolging

De band van vroeger is bij tijd en wijle veel minder geweest, en nu is het helemaal weg, legt Van Bekhoven uit. "Er is nu heel veel boosheid tussen die twee." Meghan speelt daar een rol bij, vertelt de correspondent. "Ze heeft de zaak op de spits gedreven. Ze lag helemaal niet goed bij de paleismedewerkers. Ze vonden haar te politiek, te uitgesproken, te lastig. En de gevoelens waren wederzijds, volgens Lacey. Meghan vond dat ze aan haar lot werd overgelaten en dat niks werd gedaan om haar te beschermen tegen de negatieve, racistische pers."

Harry voelde zich al opzij geschoven, vertelt Van Bekhoven. "Vader Charles had het vaak over de kern van de koninklijke familie, en daar zou Harry niet bij horen", zegt Van Bekhoven, doelende op het feit dat hij niet in de lijn voor de troonopvolging ligt. "De kern ging om William en de zoon van William."

'Vlucht' naar Californië

Harry zou ook al voor Meghan bezig zijn geweest met zijn vertrek. "Volgens sommigen was hij al langer bezig om te bedenken hoe hij de koninklijke familie kon verlaten. In Meghan zag hij een methode om dat te doen. Vandaar hun vlucht naar Californië."

Toch kan Van Bekhoven zich een goede afloop van dit familieverhaal voorstellen. "Juist omdat Harry en William zo lang zo hecht geweest zijn met elkaar, kan er een periode komen dat ze de banden weer aanhalen. Maar nu zijn er nog te veel gekwetste ego's."

Lia van Bekhoven over het boek ‘Battle of the Brothers’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1