Buitenland

Het streng katholieke Malta is een paradijs voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Het streng katholieke Malta is een paradijs voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders

[KRO-NCRV] De EU wil meer werk gaan maken van gendergelijkheid en de bescherming van lhbt-ers. Dat zijn lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Malta gaat tijdens het EU voorzitterschap komend half jaar, prioriteit geven aan de homorechten, ontdekt NPO Radio 1-verslaggever Roy Heerkens.

In het overwegend katholieke Malta was het tot 2011 zelfs verboden te scheiden, maar de laatste 5 jaar is er veel veranderd. Zo mogen homo’s daar nu trouwen en kinderen adopteren.

De EU-lidstaten moeten jaarlijks aan de Europese Commissie gaan rapporteren over de voortgang van de bestrijding van homofobie in hun land. Dat hebben de 28 ministers van Emancipatie afgelopen zomer besloten tijdens een overleg in Luxemburg. De EU wil meer werk gaan maken van gendergelijkheid en de bescherming van lhbt's. Ook de gelijke rechten voor mannen en vrouwen krijgen aandacht.

Bekijk hier de reportage

De actie volgde na druk van het Nederlandse voorzitterschap. Minister Bussemaker spreekt van een unieke doorbraak. "Voor het eerst in de geschiedenis van de EU is er politieke eensgezindheid onder alle EU-lidstaten voor het versterken van de bewustwording." Ze is blij dat Malta het werk nu gaat doorzetten.

Het beste Europese land voor homorechten

Het land is zelf al zeer vooruitstrevend op het terrein van homorechten. Wat helpt is dat Malta sinds een aantal jaar een progressieve regering heeft. Onlangs nog heeft Malta een verbod ingesteld op therapieën die als doel hebben homoseksuelen te 'genezen' van hun geaardheid.

De wet werd unaniem aangenomen door het parlement. Maar in de afgelopen jaren mochten homo’s ook al trouwen, kinderen adopteren en nam Malta een grondwet aan die gelijke rechten voor LGBT garandeert.

Luc Houtkamp

Luc Houtkamp is een Nederlands saxofonist, componist en orkestleider. In 2004 werd de saxofonist onderscheiden met de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs in Nederland. In 2014 verhuisde Luc Houtkamp naar Malta. Sindsdien pendelt hij regelmatig tussen het eiland en zijn geboortestad Den Haag. Luc is openlijk biseksueel. Volgens hem lijkt Malta op papier heel homovriendelijk, maar in de praktijk valt dit erg tegen.

“Op de gaypride hier komen 300 mensen af. Er is nog altijd veel verborgen homoseksualiteit in Malta.” Minister van Consumentenzaken en Burgerlijke Vrijheden Helena Dalli erkent dat de bevolking minder vooruitstrevend is dan de wetgeving van malta. “Maar je moet ergens beginnen, vergeet niet dat Malta erg conservatief is. De wet is nu aangepast, nu moet de samenleving volgen.”

Ster advertentie
Ster advertentie