Podcast
EO

'Rooms-Katholieke Kerk dreigt te scheuren in conservatief en progressief deel'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rooms-Katholieke Kerk dreigt te scheuren in conservatief en progressief deel'

Het grootste religieuze instituut van de wereld, de Rooms-Katholieke Kerk, dreigt te scheuren. Dat zegt Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad in De Ongelooflijke Podcast.

#175 - 2024: het jaar van de waarheid (met Anton de Wit en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Vanuit het Vaticaan kwam er een paar weken geleden een instructie voor het inzegenen van de relaties van homostellen. Die instructie had nogal wat ‘mitsen en maren’, zegt De Wit, maar het zorgde wel voor heel veel discussie. "Heel Afrika is het er totaal niet mee eens, en ook een hele hoop Europese en Amerikaanse bisschoppen zijn er heel kritisch op." Hij denkt dat de instructie waarschijnlijk weer zal worden ingetrokken: "Als de volgende paus van conservatieve snit is, wordt het gewoon weer teruggedraaid."

Zo’n stap zal dan weer leiden tot boosheid bij progressieve katholieken, voorspelt De Wit, die juist voorstander zijn van zo'n inzegening en die vinden dat zaken niet snel genoeg veranderen in de kerk. "Op de linkerflank, vooral in Duitsland, zie je dat Rome vaak aan de handrem trekt en zegt: jullie gaan veel te snel. En dat ze in Duitsland dan zeggen: Rome, jullie kunnen me wat, we gaan al die dingen tóch gewoon doen. Dat kan tot een kerkscheuring leiden", voorspelt hij. "Er wordt daar heel concreet gepraat: waarom maken we niet gewoon een Duitse Katholieke Kerk?"

Tegelijk wordt er, met name in de Verenigde Staten, ook aan de conservatieve kant aangestuurd op een schisma, als reactie op het relatief progressieve beleid van paus Franciscus. "Er zijn al traditionalistische katholieke groepen afgescheurd. Dat is nog klein, maar het kan best groter worden. Je ziet het in Frankrijk ook en Italië." De Rooms-Katholieke Kerk is in Europa en de Verenigde Staten krimpend, maar in Afrika en Azië groeit het aantal leden juist. Gemiddeld zijn de leden en bisschoppen daar conservatiever, stelt De Wit, waardoor die ook weer in invloed zullen winnen.

Bekeerlingen

Afgelopen jaar bekeerden enkele conservatieve opiniemakers zich tot het katholicisme. De Wit denkt dat dit vooral komt omdat men een bepaalde kant wil kiezen in 'de cultuurstrijd', zoals hij het noemt: "Dit is al een paar decennia een bekend verschijnsel, maar je ziet dat die mensen zich vaak binnen een paar maanden de kerk uit radicaliseren. Dan heeft de paus toch weer iets liefs gezegd over vluchtelingen en dan vinden ze het toch niet rechts genoeg."

Volgens De Wit laat de kerk zich 'notoir slecht voor ideologische karretjes spannen': "Mensen zoeken naar een bubbel en die denken ze te vinden bij een paar katholieken. Maar dan blijken er nog 1,3 miljard katholieken te zijn die over veel dingen totaal anders denken en dan barst de bubbel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie