appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vooral Russische oligarchen betrokken bij wegsluizen Russische miljarden

EPA
dinsdag 22 september 2020 | NOS | Redactie

Gisteren werd na onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Investico, Trouw en het Financieele Dagblad duidelijk dat er miljarden via een ingewikkelde financiële wisseltruc uit Rusland zijn weg gesmokkeld. Onder meer via de Poolse tak van ING.

"Het trieste is eigenlijk dat het geen nieuws is. Dit is namelijk niet de eerste keer dat er zo’n pakket met financiële documenten naar buiten komt. We herinneren ons misschien nog wel de Panama-papers uit 2016", vertelt Helga Salemon in Met Het Oog Op Morgen.

Hoe zit het met Poetins invloed in het Westen?

Ook toen waren er verschillende Russische oligarchen die met duizelingwekkende financiële constructies geld witwasten. Nu duiken verschillende namen opnieuw op, zoals bijvoorbeeld de judovriend van Poetin: Arkadi Rotenberg. Hij kreeg in eerste instantie sancties opgelegd, waardoor hij niet met het Westen zou kunnen handelen. Maar hij blijkt dat toch te kunnen doen.

Volgens Salemon was er altijd al wel sprake van corruptie in Rusland, ze spreekt van een soort piramide met Poetin aan het hoofd. "Het systeem is door en door corrupt. De oligarchen krijgen eigenlijk alle staatsopdrachten binnen. Het is een systeem dat functioneert door het smeergeld dat erin rond klotst. Wanneer de oligarchen het geld krijgen voor de opdracht, willen ze het geld witwassen en wel op hun westerse rekening hebben. Dat blijkt uit dit onderzoek."

Eerder waarschuwingen voor spiegeltransacties

De Amerikaanse witwasautoriteit FinCEN waarschuwde in 2017 in een geheim rapport voor een Russisch netwerk dat zou zijn opgezet om tientallen miljarden roebels wit te wassen. Dat gebeurde via 'spiegeltransacties', waarbij gelijktijdig effecten in de ene valuta worden gekocht en worden verkocht in een andere.

Het netwerk was volgens de Amerikanen in handen van vier Russen met offshorebedrijven, onder meer in Panama en op de Britse Maagdeneilanden. Zij zouden bij hun praktijken gebruikmaken van de Nederlandse vennootschappen Tristane en Schildershoven. In het rapport worden zij "sleutelspelers" genoemd, schrijft het FD.

Bij hun werk voor de Russen bankierden Tristane en Schildershoven aanvankelijk bij Deutsche Bank, maar eind 2013 stapten ze over naar ING Slaski. Ze openden er rekeningen en gebruikten die voor de Russische effectentransacties. Volgens de Amerikanen faciliteerde de Poolse tak van ING alleen al in 2014 en 2015 voor zeker 675 miljoen dollar aan betalingen aan bedrijven die behoorden tot het witwasnetwerk.

Hoe zit het met Poetins invloed in het Westen?

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1