appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Wordt Wit-Rusland binnenkort gewoon Rusland?

AP / ANP
vrijdag 4 september 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Wordt Wit-Rusland binnenkort gewoon Rusland? Die vraag is actueel nu president Loekasjenko de banden met de grote Oosterbuur steeds verder aanhaalt. Gisteren nog bezocht de Russische premier Michail Misjoestin met een grote delegatie ministers Minsk om te praten over verregaande integratieplannen.

Wit-Russische oppositie boos om toenadering tussen Loekasjenko en Rusland

De flirt tussen Loekasjenko en Rusland brengt de Wit-Russische oppositie in een moeilijke positie, vertelt correspondent Michiel Driebergen, die vorige week terugkwam uit Minsk, in Bureau Buitenland: "Zij proberen juist vol te houden dat de protesten niks met Rusland te maken hebben. Maar mocht het tot een Unie komen, dan zullen ze zich verzetten."

Al sinds de jaren negentig stuurt Rusland aan op een verregaande eenwording met de Wit-Russen. Lang hield Loekasjenko die toenadering af. Maar nu zijn positie wankelt, lijkt de president toch te zwichten. Driebergen: "Hij heeft dit niet gewild, maar dit is de enige strohalm die hij nog heeft. Hij moet erin mee."

Onafhankelijkheid in gevaar

En daar zijn veel Wit-Russen absoluut niet blij mee. Zij zien hun onafhankelijkheid in gevaar komen. "Niemand wil dit. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft zich voor het eerst negatief uitgelaten over Rusland", zegt Driebergen. En dat terwijl veel Wit-Russen zich wel sterk verbonden voelen met Rusland. "Veel demonstranten zijn helemaal niet anti-Russisch. Ze werken voor Russische bedrijven en hebben op heel veel vlakken banden met Rusland, maar ze worden nu ongewild in een meer anti-Russische mal geduwd."

Mocht het tot een unie met Rusland komen, dan kan dat grote negatieve economische gevolgen hebben. "Een enigszins vergelijkbare situatie is de Donbass in Oost-Oekraïne, waar zetbazen van Rusland de dienst uitmaken. Daar is een hele grote braindrain geweest waarbij hoogopgeleide mensen zijn vertrokken. Er is een risico dat dit ook met de IT-sector in Wit-Rusland gebeurt. Als die IT'ers het niet meer zien zitten en vertrekken, dan heeft het hele land een groot probleem."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1