appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Amerikaanse verkiezingen: Biden is Batman en Trump de Joker

ANP
vrijdag 21 augustus 2020 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Twee voormalig Amerikacorrespondenten, Twan Huys en Max Westerman gaan met elkaar in gesprek over de afgelopen democratische conventie, waar Joe Biden formeel is aangedragen als kandidaat voor de Democraten.

Max Westerman: 'Vrij zeker dat Joe Biden gaat winnen'

Presidentskandidaat Joe Biden hield donderdagavond een verzoenende en hoopgevende toespraak. Het zuur bewaarde hij voor President Trump, die volgens Biden het land tot op het bot verdeeld heeft en het land 'in duisternis heeft gehuld.' 1 op 1-presentator Twan Huys hoorde in de speech de vergelijk met de Batmanverhalen uit Gotham City, "daarin is Biden de Batman, en Trump overduidelijk de Joker."

Max Westerman, die jarenlang voor RTL correspondent was ziet dat "Amerika is wel toe aan een beetje saaie President. Biden liet zien dat hij er klaar voor was." Trump reageerde al voor de speech dat de Democraten alleen kunnen winnen, als ze de verkiezingen saboteren. "Daarmee laat Trump al zien dat hij de verkiezingsuitslag, als die negatief is voor hem, in twijfel zal trekken."

Wie gaat er winnen?

Op de klassieke vraag, die aan alle correspondenten wordt gesteld, namelijk: 'wie gaat er winnen', antwoordt Westerman stellig: "Ik ben er vrij zeker van dat Biden gaat winnen. Maar vier jaar geleden was ik ook zeker over Hillary Clinton."

Westerman heeft net een documentaire afgemaakt getiteld My friend, the mayor. Daarin laat hij op lokaal niveau de verkiezingsrace zien van zijn vriend Sean, openlijk gay en hiv-positief, die burgemeester van een klein plaatsje in Pennsylvania wil worden. De documentaire laat een hoopvol beeld zien, van kandidaten die het goed met elkaar kunnen vinden en niet met modder gooien.

Westerman, die dertig jaar in de VS heeft gewoond: "Amerikanen zijn zeer pragmatisch ingesteld. Ze staan helemaal niet zo tegenover elkaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1