appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Democraten sporen Amerikanen aan: laat je stem niet verloren gaan

AFP
donderdag 20 augustus 2020 | NOS | Redactie

Op de derde avond van de Democratische conventie heeft Kamala Harris, de running mate van presidentskandidaat Joe Biden, officieel haar kandidatuur geaccepteerd. In haar toespraak haalde ze hard uit naar president Trump, die ze incompetentie en ongevoeligheid verwijt.

"Je kan zeker zeggen dat het een historische speech is. Ze is natuurlijk de eerste kandidaat voor het vicepresidentschap die spreekt vanuit eigen ervaring als het gaat over racisme. Ze vergeleek rassenongelijkheid met een virus in de Amerikaanse samenleving (...) en tegen dat virus bestaat nog steeds geen vaccin. Daar wil ze zich hard voor maken", zei correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal

"We kunnen beter"

"We kunnen beter en we verdienen zoveel meer. We moeten een president kiezen die iets anders te bieden heeft, iets beters, en die dit belangrijke werk kan doen. Een president die ons bij elkaar zal brengen - zwart, wit, Latino, Aziatisch, oorspronkelijke bevolking - om de toekomst te bereiken die we allemaal willen."

Meteen aan het begin van het online evenement, waar vrijwel alleen maar vrouwen aan het woord kwamen, was er een verrassingsoptreden van Harris, de belangrijkste spreker. Ze riep mensen op om goed na te gaan hoe je moet stemmen. "Waarom doen ze zo hun best om ons tot zwijgen te brengen? Als we stemmen, veranderen er dingen, het wordt beter, stemmen gaat erover dat iedereen met waardigheid en respect wordt behandeld. Iedereen moet weten hoe te stemmen", zei ze.

Stemmen per post

Door de recente aanvallen van president Trump op het Amerikaanse postbedrijf bestaat de vrees dat de Republikeinen erop uit zijn het stemmen per post, wat veel Amerikanen willen doen met het oog op de coronacrisis, te belemmeren. De baas van het postbedrijf, een aanhanger van Trump, heeft wel gezegd dat hij voorgenomen bezuinigingen bij de posterijen over de presidentsverkiezingen in november heen wil tillen. Maar de Democraten grijpen de conventie dus aan om er bij de kiezers in te hameren dat ze hun stem niet verloren moeten laten gaan.

Hillary Clinton, vier jaar geleden de kandidaat voor de Democraten, wees op het belang van een hoge opkomst. "We hebben overweldigende aantallen stemmers nodig." De Democraten willen een overtuigende meerderheid achter zich krijgen om er zeker van te zijn dat Trump het Witte Huis uit moet.

"Vier jaar lang hebben mensen tegen me gezegd: 'ik realiseerde me niet hoe gevaarlijk hij was. Ik wou dat ik het over kon doen' Of nog erger: 'ik wou dat ik gestemd had'", zei Clinton. "Het kan niet nog eens een 'had-ik-maar, kon-ik-maar, als-ik-maar'-verkiezing worden. Als je per post stemt, regel dan nu je stemformulier en stuur het meteen op. Als je in het stemhokje stemt, doe het dan vroeg."

Democratie op het spel

De enige mannelijke spreker van de avond was oud-president Obama, die nog altijd een grote ster is binnen de Democratische Partij. Meestal houden Amerikaanse presidenten zich gedeisd als het gaat om hun opvolger, maar Obama voegde zich in het koor van kritiek. Dat deed hij al eerder, maar nu koos hij daarbij ongekend harde bewoordingen.

"Ik wil me zo duidelijk mogelijk uitspreken", zei hij. Obama had gehoopt dat Trump zich geleidelijk aan zou ontwikkelen als president, maar dat is niet gebeurd. "Donald Trump is niet in zijn rol gegroeid, omdat hij het gewoon niet kan." En de gevolgen zijn ernstig, stelde Obama: Trumps beleid heeft 170.000 coronadoden gekost, miljoenen banen zijn verloren gegaan en de reputatie van VS in de wereld heeft een flinke knauw gekregen. Volgens Obama staat er bij deze verkiezingen niets minder op het spel dan de democratie in de VS.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1