Buitenland
VPRO

Als je vader achterblijft in een strafkamp in Xinjiang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je vader achterblijft in een strafkamp in Xinjiang

Het is 2007 als de achtjarige Oeigoerse Alerk Ablikim met zijn moeder uit China vlucht. Zijn moeder koopt in het geheim een paspoort op de zwarte markt en vliegt met haar zoon eerst naar Maleisië, voordat ze in Nederland aankomen en naar een asielzoekerscentrum worden gebracht. Alerks vader blijft achter, niet wetende dat hij jaren later een van de vele slachtoffers zal zijn die gedwongen vastgezet wordt in een Oeigoers heropvoedingskamp in de Chinese provincie Xinjiang.

Het nieuws is voor Alerk zo’n schok dat hij besluit zich vanaf dan actief in te zetten voor de rechten van Oeigoeren in China én in Nederland. De 21-jarige student Filosofie vertelt hierover in Bureau Buitenland.

vpro bb zomer 13

Achterblijvende vader

"Ik kan me de reis nog goed herinneren", vertelt Ablikim. "Er werd wel aan mijn vader gevraagd of hij mee wilde vluchten naar Nederland, maar mijn ouders zijn gescheiden en in Urumqi, waar wij woonden, was mijn vader een bekende schrijver. Hij wilde liever daar blijven."

Via een oom die nog net op tijd naar Kazachstan weet te vluchten hoort Ablikim jaren later dat zijn vader is opgesloten in de zeer brute Oeigoerse 'heropvoedingskamp'. "Ik was verbijsterd. Ik begon me daarna ook heel erg af te sluiten en onderdrukte het gevoel. De realisatie dat mijn vader echt in zo’n kamp zat drong nog niet echt door. Daarna kwam de woede: hoe kon dit gebeuren?!"

Activisme

Na het nieuws van zijn vader besloot Ablikim zich steeds meer te laten horen tegen de discriminatie van zijn volk. "Ik heb me in Nederland in de eerste instantie altijd heel erg afgezet tegen de Oeigoerse cultuur. Ik wilde Nederlands worden en me zo goed mogelijk aanpassen. Maar in de puberteit begon in steeds meer aan mijn vader te denken."

Ablikim besloot zich actief in te zetten voor zijn volk. "Waar we vooral mee bezig zijn is ervoor te zorgen dat Oeigoeren in Nederland op een laagdrempelige manier aangifte kunnen doen als zij geïntimideerd worden, wat vaak voorkomt. Ook willen we dat de Nederlandse staat harder optreedt tegen het onrecht van het Oeigoerse volk in China. Dit kan bijvoorbeeld door de vele westerse bedrijven aan te pakken die gebruik maken van arbeid in Oeigoerse werkkampen.”

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie