appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

De Servische keuken: het eten barst uit zijn voegen van smaak en toewijding

De Servische keuken
zondag 9 augustus 2020 | NTR | Redactie Mangiare Twitter

Servië, land op de Balkan tussen Kroatië, Hongarije, Roemenie, Bulgarije, Bosnië en Herzegovina… Mangiare! neemt de Servische keuken onder de loep. Want je kunt er geweldig lekker eten, Belgrado is een walhalla voor lekkerbekken: brood en wijn maken ze zelf. 

Mangiare! Over de Servische keuken

Alles huisgemaakt

Milan Gataric, chef en eigenaar van Restaurant Lux Rotterdam, heeft Servische roots en nog volop herinneringen aan de de keuken daar. "Langzaam gegaarde vleesgerechten, zuurkoolbladeren gevuld met gehakt, gerechten met filodeeg, vaak met kaas gebakken in de oven. Alles huisgemaakt. Mijn moeder kookte heel graag."

Eten is heel belangrijk in het leven van een Serviër. "Samen eten is heel belangrijk, de familielunch is heel belangrijk. Het is geen lichte keuken, vaak uitgebreid lunchen en dan 's avonds iets minder zwaar. 's Ochtends beginnen met gerookte ham en kaas."

Iedereen in Servië bakt zelf brood

Milan Gataric

Koken met de seizoenen

"Hoog op smaak", zou Milan de smaken omschrijven. "De opbouw is belangrijk. Het is best een uitgesproken keuken dus smaken als pittig en zuur. Het is niet een afgebakende keuken want Servië is zo centraal gelegen; er zijn invloeden uit Oostenrijk en Hongarije.

We koken met de seizoenen. En we zijn gewend veel te fermenteren. Servië heeft zulke lekkere groenten, dat is niet normaal! Mooie kimchi, wortels, zuurkool. En dan zijn er de tradities zoals varkens slachten in november en de eerste groene blaadjes gebruiken voor het inmaken."

Foodie Kelly Bennis is veel bezig met Servische eetcultuur. "Het land raakt mij. De cultuur, het eten dat uit zijn voegen barst van smaak en toewijding, maar vooral de warme, gastvrije mensen. Meer rust, ruimte en goed, puur eten. Dat heb ik gevonden in Servië."

Servische wijn

Servië blijkt ook een goed wijnland. "Het land heeft eigenlijk alles voor een goede wijnbouw", legt Freddy de Lang, wijnspecialist van de Balkan uit. "Servië heeft door het continentale klimaat veel meer mogelijkheden op wijngebied, onder andere voor de aanplant van cabernet en chardonnay."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1