appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ontploffing Beiroet: Wat is 'ammoniumnitraat'?

NOS
woensdag 5 augustus 2020 | NOS | redactie

Volgens de Libanese president is de explosie in Beiroet veroorzaakt door ammoniumnitraat. Die stof zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest. In het verleden is het ook vaak door terroristen gebruikt om aanslagen mee te plegen, zegt explosievenexpert Ad van Riel in het NOS Radio 1 Journaal.

Ontploffing Beiroet: Wat is 'ammoniumnitraat'?

"De IRA heeft het vaak gebruikt. Maar ook de terroristen Anders Breivik en Timothy McVeigh gebruikten ammoniumnitraat. McVeigh had het spul verstopt in een vrachtwagen die hij liet ontploffen en daarmee blies hij de hele gevel van een Amerikaans overheidsgebouw in Oklahoma City weg."

Volgens Van Riel moet de stof droog en goed opgesloten worden bewaard, zodat er geen vuur bij kan komen.

In beslag genomen

De lading ammoniumnitraat in Beiroet lag opgeslagen in de haven nadat het in 2014 in beslag was genomen. Hoe het heeft kunnen ontploffen, is nog niet duidelijk.

Ontploffing Beiroet: Wat is ammoniumnitraat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1