Buitenland
NOS

Britse geheime diensten in opspraak om samenwerking met onder andere Saoedi-Arabië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse geheime diensten in opspraak om samenwerking met onder andere Saoedi-Arabië

De Britse inlichtingendiensten MI5 en MI6 zijn in opspraak. Ze hebben trainingen gegeven aan geheime diensten die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, onthullen Britse onderzoeksjournalisten.

De trainingen zouden gegeven zijn aan de inlichtingendiensten van onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Pakistan. Midden Oosten-kenner Goos Hofstee van instituut Clingendael heeft zich in de kwestie verdiept. Ze vertelt dat de trainingen vooral gericht waren op het besturen van een inlichtingendienst.

De Britten en Saoediërs trekken samen op tegen Iran. Hofstee sluit niet uit dat dit meespeelde in het Britse besluit om trainingen te geven. ''Op het moment dat zo’n dienst van nut is, dan is de verleiding om toch maar met ze in zee te gaan groter, als je gedeelde belangen hebt'', zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Diplomatie

Hofstee legt uit dat een samenwerking als deze ook veel kan opleveren. ''Je moet dit ook een beetje zien als een soort netwerkgelegenheid. Het gaat niet alleen om de praktische informatie die ze een andere dienst onderwijzen. Het gaat ook om het aanhalen van de banden, het zorgen dat de lijntjes kort zijn. Het is 'inlichtingendiplomatie'.''

Aan dit soort diplomatie wordt volgens Hofstee wel vaker gedaan. ''Dat is meestal om partijen waarmee je openlijk niet gezien wil worden, toch semi aan tafel te hebben om hen ‘on board’ te krijgen in een diplomatiek proces.'' Volgens Hofstee speelde dat bijvoorbeeld in de aanloop naar de Iran-deal.

''Het is een manier om achter de schermen de banden goed te houden, wat vaak de weg voorbereidt voor het openbare diplomatieke proces.''

Britse geheime dienst MI6 in opspraak

Ster advertentie
Ster advertentie