appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Perstribune
STER Advertentie

Australië al maandenlang doelwit van grote cyberaanval 'door andere staat'

ANP
vrijdag 19 juni 2020 | NOS | Redactie

Een groot aantal politieke en particuliere organisaties in Australië is al maandenlang slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. Door de omvang en geavanceerde werkwijze lijkt het erop dat een ander land achter de aanval zit, zei premier Scott Morrison in een persconferentie.

"Er is maar een aantal landen dat de middelen heeft voor een dergelijke cyberaanval", zei de premier. Onder de aangevallen instanties zijn overheidsorganisaties, bedrijven, scholen en gezondheidsinstellingen. De cyberaanvallen zouden al wel een aantal maanden aan de gang zijn, volgens de premier.

Morrison zei niet te weten wat de motivatie van de hackers is. Over welk land achter de aanvallen zit, deed de premier geen uitspraken. Op de persconferentie weigerde hij ook te antwoorden op de vraag of China mogelijk de dader is. De relatie met dat land staat al een tijd onder druk.

Toch wordt er wel gespeculeerd. "Hoge overheidsfunctionarissen hebben de naam China gelekt", zegt correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal. "De spanningen tussen die twee landen zijn ook opgelopen de laatste jaren."

Geen verhoogde dreiging

Er zouden nog geen grote datalekken zijn geweest door de cyberaanvallen. Morrison zei tegen ABC News dat hij ervoor heeft gekozen om het nieuws nu te brengen, zodat de Australiërs op de hoogte zijn van wat er gebeurt. En niet omdat de dreiging nu hoger zou zijn dan in de afgelopen maanden.

Vorig jaar zijn in Australië drie grote politieke partijen gehackt. Ook toen dachten veiligheidsdiensten dat een ander land achter de aanval zat.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1