appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Hilversum Uit
STER Advertentie

'Wetten veranderen is niet genoeg, mensen moeten voelen dat het anders moet'

De Nieuws BV
dinsdag 2 juni 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Wat moet er gebeuren om het patroon van racisme te doorbreken? Dat bespreken Lois Pot, zij was in de jaren '50 en '60 betrokken bij de Civil Rights Movement in de VS en schrijfster van het boek Hallo Witte mensen, Anousha Nzume in De Nieuws BV.

Wat moet er gebeuren om het patroon van racisme te doorbreken?

Al in de jaren '50 en '60 streed Lois Pot in Amerika voor meer gelijkheid. De dood van George Floyd door politiegeweld en de reactie daarop ziet Pot als een voortgang van problemen die er al waren in de jaren 60. "Er is veel veranderd, maar er is ook veel niet veranderd. Mensen willen graag een keer zien dat er iets verandert."

Grotere verschillen

Volgens Pot zijn de verschillen tussen groepen mensen in Amerika groter geworden. Dit komt door diverse incidenten waarbij zwarte mensen zonder aanleiding benadeeld worden. Pot legt uit dat er in ieder zwart gezin op een bepaald moment een belangrijk gesprek plaatsvindt. Een gesprek waarin je als kind wordt verteld dat niet iedereen gelijk behandeld wordt en dat je moet oppassen op straat en voor de politie.

Anousha Nzume woont in New York en voor haar is dit herkenbaar. Haar zoon gaat straks bewust niet naar een middelbare school op Manhattan, zodat de kans dat hij aanraking met de politie komt kleiner is. "Wij kunnen ons dat veroorloven, maar heel veel mensen kunnen dat niet. Er is een hele grote economische ongelijkheid."

Een oorlogssituatie

Gisteravond hield president Trump een toespraak waarin hij liet weten het leger in te willen zetten in onrustige steden, om zo de demonstraties te beëindigen. Pot noemt het een oorlogssituatie en vertelt dat het beter zou zijn om het land samen te brengen. "Wij zijn Amerikanen en wij willen een land verder brengen. In plaats daarvan maakt hij er een oorlogsgebied van." Nzume vindt dat Trump de oorlog verklaart aan zijn eigen bevolking en dan met name de zwarte bevolking.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensen zijn bereid om voor hun familie en hun land iets te betekenen.

Lois Pot

Om verandering teweeg te brengen pleit Pot voor een verandering van taalgebruik. "Mensen zijn bereid om voor hun familie en hun land iets te betekenen. Maar als ze iedere keer uit elkaar worden gedreven door taalgebruik en een handelswijze dan staat dat in de weg. Maar Amerika is volgens Pot zeker niet terug bij af. "Wetten veranderen is niet genoeg, mensen moeten voelen dat het anders moet."

Wat moet er gebeuren om het patroon van racisme te doorbreken?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1