appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Parken en terrassen weer open in Madrid en Barcelona

Rop Zoutberg, NOS
maandag 25 mei 2020 | NOS | Redactie

De parken in de grote Spaanse steden Madrid en Barcelona zijn sinds vanochtend weer open. Beide steden, net als delen van de regio Castilla en León, gingen om middernacht over naar de eerste fase van de ontgrendeling van de lockdown. 

Dat betekent dat ook daar terrassen weer beperkt open gaan. Ook krijgen inwoners de vrijheid om tot tien vrienden of familieleden thuis te ontmoeten en zich te verplaatsen binnen hun eigen provincies. Hotels gaan weer open, zij het zonder gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes. Culturele bijeenkomsten en musea zijn ook weer beperkt toegankelijk.

Ook toeristen zouden vanaf 1 juli weer welkom zijn en zo zet Spanje de eerste stappen richting de heropening van het land. In Met het Oog op Morgen vertelde correspondent Rop Zoutberg over de versoepeling van de maatregelen en de onduidelijkheid ervan. "Want ze willen in Spanje erg graag opnieuw toeristen ontvangen, maar ze zijn nog lang niet zover."

Liever luisteren?

Smeekbede

De Spaanse premier Pedro Sánchez smeekte de toeristen bijna om vanaf 1 juli terug te keren. "We verwachten jullie", klonk het. Maar de oproep was volgens Zoutberg verder vrij vaag:

"Het is nog helemaal niet duidelijk hoe de premier het precies wil aanpakken, want er is hier nog gewoon een quarantaineplicht. De oproep geeft vooral aan hoe afhankelijk Spanje van het toerisme is. Twaalf procent van de industrie wordt hier ingevuld door toerisme. Er worden bedragen van rond de 140 miljard aan verliezen genoemd dus het leeft hier echt."

Ander soort toerisme

Toch willen niet alle regio's terug naar de oude situatie. Bepaalde bestemmingen ruiken hun kansen om te streven naar een ander soort toerisme.

"Zo gaf Barcelona eerder al aan dat ze minder toeristen in de stad willen. Ze willen daar misschien zelfs eerder gaan voor een duurder toerisme. Ook het 'zuiptoerisme' van jongeren zijn veel mensen zat. Het wordt afwachten of de coronacrisis daar op termijn verandering in gaat brengen", aldus Zoutberg. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1